Osnovni probor za negu psa

Da bi dlaka kod psa bila sjajna i lepa, mora biti negovana. Poseban uticaj na izgled pseće dlake ima  pravilna ishrana. Na drugom mestu je nega dlake. Zapravilnu negu dlake psa od pribora treba da imate:

Češalj za psa
Četka za psa
Makaze
Mašinice za šišanje i oblikovanje dlake, fenovi, električni češljevi i ostalo, pribor su koji,uglavnom, koriste lica specijalizovana za ulepšavanje pasa, odnosno frizeri za pse.

Dlaka pokazuje da li je pas bolestan, ili ne. Kod bolesnih pasa dlaka je suva, bez sjaja. Često je čekinjasta, ili nakostrešena. Neretko je priljubljena uz telo. Opada i kada za to nije vreme. Koža bolesnog psa se peruta. Na mestima na kojima je dlaka opala, javljaju se kraste.

Dakle, pored pravilne ishrane, ljubimce treba svakodnevno negovati.  U to spada i održavanje lične higjene – kupanje i sl. Češljanje i četkanje je izuzetno važno, pa nam je potreban odgovarajući pribor za negu.

cesagija3.jpgmala

Češalj za psa

Ne koriste se isti češljevi za sve rase pasa. Ima i onih koji su univerzalni (sa retkim i gustim zubcima). Uglavnom se prave od čeličnog materijala I zubci im ne smeju biti oštri. U novije vreme pojavljuju se I češljevi pravljeni od drugih materijala, jake plastike, ili gume koji istovremeno masira dlaku I kožu. Češalj za psa skoro da se ne razlikuje od češlja koji koriste ljudi. Neki su sa gustim zubcima, neki sa retkim. Najčešće su kombinovani. Izgled je različit i stvar je izbora … ravan klasičan bez drške, sa drškom .

Češalj mora biti tako napravljen da ne oštećuje kožu psa i ne pravi rane.

Kako češljati psa?

Češljanje se obavlja niz dlaku. Češlja se desnom rukom. Za to se koristi češalj koji guramo palcem. Levom rukom se pridržava koža iznad mesta koje češljamo.

 

cesaljzapsa1.jpgmala


Četka za psa

Četka ima najznačajniju ulogu u nezi psa. Psa treba četkati najmanje dva puta nedeljno. Postoje različite vrste četki, počevši od tvrdih  pa do mekih. Koju ćete koristiti zavisi od rase psa, odn. dužine I debljine dlake. Postoje I univerzalne četke. One su uglavnom tvrđe.

Ranije se za četkanje psa koristila četka za konje, tzv. češagija. I danas se prave četke koje liče na češagije, pošto su se pomenute pokazale kao izuzetno korisne.

Kako četkati psa?

Četkanje se prvo vrši uz dlaku, pa onda niz dlaku. Posle četkanja tvrdom, koristi se meka četka. Njom se još jednom pređe čitavo telo. Četkanje ne sme da bude grubo. Ukoliko psu pri četkanju nanosite bol, neće dozvoliti da mu priđete narednog puta. Nežno četkanje, naprotiv, prijaće mu. Četkanje može da postane prijateljski čin koji će još više zbližiti psa i vlasnika.

U tu svrhu služe i pomalo neobične četke napravljene od gume, sa nežnim i mekim gumenim zubcima, koje se navuku na ruku. Koriste se kod kratkodlakih pasa.

makaye.jpgglavna

Makaze

U pribor za negu psa spadaju i makaze. One moraju imati tupe vrhove, eventualno oble, kako prilikom upotrebe istih ne bismo ozledili psa. Koristimo ih uglavnom kod dugodlakih pasa i pasa sa gustom dlakom.  Kod kratkodlakih pasa makaze nisu potrebne. Njima skraćujemo dlaku , ili odmrsimo zamršenu dlaku.

Češljanje psa sa gustom dlakom

Ovo se uglavnom odnosi na dugodlake pudle, ali i sve ostale dugodlake pse. Upotrebljavamo češalj sa razređenim zubcima. Kod ovih pasa postoji opasnost od čupanja dlake prilikom češljanja, jer se češalj često zadržava, u gustim i zapetljanim dlakama.

Psa češljati nežno, niz dlaku i sporo. Često je potrebna intervencija frizera za pse


Češljanje pasa sa dugačkom dlakom

Ove pse ne treba češljati već četkati. Izuzetak su seteri i španijeli. Njih treba samo češljati.

Dugačka dlaka psa često se ulepi, ili umrsi. Treba je nežno razdvojiti prstima,ili makazicama. Delove koje je nemoguće odvojiti treba iseći makazicama. Onda ih odgovarajućom četkom iščetkati niz dlaku. Redovno četkanje olakšava rad jer ne dozvoljava da se dlaka umrsi.

 

Češljanje pasa sa srednjedugom dlakom

Kod ovih pasa najčešće se koristi četka slična nekadašnjim češagijama, ili četkama za konje. Njima se dlaka ne oštećuje, sjajna je i uvek deluje uredno.

Kako očešljati psa

Češljamo prvo glavu, a onda prelazimo na telo i to sa jedne strane grudi i stomak, pa sa druge strane grudi i stomak. Češljanje završavamo sa repom. Zatim nastavljamo četkanje po istom principu. Ukoliko pas ima bradu, ili dugačke uši,njih sređujemo ih naknadno. Zatim telo treba prebrisati vlažnom, platnenom krpom, da bismo skupili prašinu sa dlake, a istu osušimo suvom krpom.Sve napisano, odnosi se na negu u kućnim uslovima. Za ulepšavanje i negu pasa koji se pripremaju za izložbe, kao svih ostalih pasa,  ukoliko to želite,pomoć potražite kod specijalizovanih frizera.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *