Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Opasnost skrivena u krpeljima

Tick (Ixodes ricinus) close up

Piroplazmoza ili babezioza je zarazna, ne kontagiozna bolest, izazvana krvnim parazitom Babesia spp. Bolest nastaje ujedom zaraženog krpelja (koji nosi uzročnika bolesti u sebi).

Zbog promenene klimatskih faktora krpelji ostaju aktivni gotovo tokom cele godine pa bolest nije više ograničena na proleće i jesen.

Uzročnik Babesia canis parazitira u eritrocitima, crvenim krvnim čelijama. eritrocitima. Znakovi bolesti jako variraju. Najčešći oblik je onaj akutni sa povišenom temperaturom, odbijanjem hrane, slabošću, bledilom vidljivih sluznica, depresijom te tamnijom ili krvavom mokraćom, limfadenopatijom (povećani limfni čvorovi), splenomegalijom (povećana slezina).

krpelji pas

U krvnoj slici nalazimo anemiju, trombocitopeniju (smanjeni broj trombocita), hipoalbuminemiju (smanjena količina serumskih bjelančevina) i bilirubinemiju (povećana količina bilirubina u krvi).
Babezioza se klasično dijagnostikuje dokazom jednog od razvojnih stadijuma unutar eritrocita u krvnom razmazu. Krv za razmaz uzimamo iz periferne cirkulacije – uva ili vene.

U toku bolesti mogu se javiti oštećenja jednog ili više organa, najčešće bubrega i jetre.

Psi koji su preživeli piroplazmozu ostaju subklinički inficirani što znači da mogu ponovno oboleti u bilo koje vreme. Preporučuje se da ne budu davatelji krvi u budućnosti jer ostaju rezervoar parazita.

Za ovu bolest najvažnija je profilaksa tj. redovita mesečna zaštita od ektoparazita (krpelja,..) tokom cele godine, te pregled životinje nakon svakodnevne šetnje. Krpelja je potrebno izvaditi što pre. Krpelj se vadi okretanjem u nekoliko punih krugova u levo ili desno. Glavica sa rilcima ne predstavlja problem ako ostane zabodena u koži i nije je potrebno naknadno vaditi.