Opasnost iz stajaćih voda

Ukoliko vaš pas pije stajaću vodu, postoji mogućnost da se razboli. Doduše to veći rizik predstavlja za pse koji žive u dvorištu, u ograđenim okućnicama jer mogu doći u dodir sa glodarima koji su često prenosnici ove bakterije.

Leptospiroza je, za razliku od ostalih oboljenja protiv kojih cepimo pse, bakterijska bolest. Uzročnici su bakterije iz kolena Leptospira. Bolest se javlja po celom svetu kod mnogih životinjskih vrsta, uključujući i psa. Kod pasa se ova bolest ispoljava kao akutna infekcija bubrega i jetre ili kao septikemija.

Hronično oboljenje bubrega česta je posledica infekcije leptospiroma, a kod skotnih ženki ova bakterija može izazvati pobačaj. Mnogi aspekti ove infekcije su još uvek nepoznati, pa je moguće da bolesnom psu ne uspemo postaviti dijagnozu.

Leptospire se ne razmnožavaju van organizma, a koliko će dugo preživeti u okolišu zavisi prvenstveno od uslova koji su im ponuđeni. Vrlo su osetljive na isušivanje, te visoke i niske temperature. Pogoduje im vlažan okolinu tako da mogu da prežive i više meseci u stajaćim vodama.

Pas se može inficirati ako dođe u dodir s izlučevinama bolesne životinje ili iz okoline ako je ono kontaminirano Leptospira. Tako je veća mogućnost zaraze u vlažnim, močvarnim područjima te u delu godine koje obiluje padavinama. Veći je rizik kod pasa koji žive vani, u ograđenim okućnicama jer mogu doći u dodir sa glodarima koji su često prenosnici ove bakterije. Povećan je rizik kod lovačkih pasa koji love u močvarnim područjima (ptičari) te kod onih koji se vole okupati u stajaćim vodama i lokvama koje zaostanu posle kiše.

Leptospire se klasifikuju na različite načine a poznato je više od 200 bakterija koje sve spadaju u grupu Leptospira, a razlikuju se serološki. Kod pasa nam zanimljiva Leptospira canicola i Leptospira bataviae za koje se smatra da im je pas glavni domaćin iako je nalazimo i kod glodara. Psi se mogu inficirati i drugim Leptospira kao što je Leptospira icterohemoorrhagiae kojoj je primarni domaćin pacov.

Ako dođe do infekcije onom vrstom leptospire kojoj je pas primarni domaćin, tok bolesti je obično hroničan, s slabim imunološim odgovorom organizma, dok oboljenje izazvano onim Leptospira kojima je primarni domaćin neka druga vrsta, obično ima akutni tok s jakim imunološkim odgovorom.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *