Opasna pasmina ili terapeutski pas? Za nas dileme nema, ali…

Četvorogodišnje devojčice Ali Viliams imala je samo tri dana kad joj je dijagnostikovana cistična fibroza genetska bolest koja joj otežava život.

Od prošle godine, da se lakše nosi sa bolešću pomažu joj njeni prijatelji psi od kojih se ne odvaja i koji su joj život promenili na bolje.

Kako piše toledoblad.com nikakvih problema nije bilo, sve dok se s ocem i psima zbog lečenja nije preselila kod bake u Lakeuood.

Problemi počinju nekoliko nedelja nakon preseljenja. Naime, jedan od pasa koji se odaziva na ime Skrepi izgledom liči na pit bula, rasi koja je (kao i svi psi tog tipa) u tom gradu zabranjena.

devojcica i pas

No, stvar nije tako jednostavna jer su psi koji žive sa porodicom mešanci iz istog legla, ali vlasti su procenile da je opasan samo jedan (koji liči pit bulu).

Kako bi utvrdili da li se radi o pit bulu ili o psu tog tipa gradska služba za kontrolu životinja odlučila je obaviti DNK testiranje. Pokaže li se da Scrappi u sebi ima najmanje 50 posto gena pit bula, američkog staforda, bull terijera ili bilo koje kombinacije tih rasa pas će morati da napusti grad.

“Nemam pojma što je on, ali ako su iz istog legla i imaju iste roditelje kako je jedan pit bul, a drugi nije?”, ​​Pita se Elizabeth Spais, baka devojčice dok čeka da gradska služba ne dobije rezultate DNA testa. Dodaje kako pas nikad nije bio agresivan niti je uhvaćen da šete bez povodca.

Natera li ih grad da se reše svog ljubimca najavljuje kako će psa privremeno udomiti, ali samo dok i porodica ne pronađe novi dom jer kako kaže ne može zamisliti kako bi detetu objasnili da su se morali rešiti psa koji joj olakšava život.

Kako se bez obzira na rezultate testa to ne bi dogodilo organizovana je peticija koju je potpisalo više od 129.000 ljudi iz cele države, a mnogi su najavili i pravnu bitku protiv gradske zabrane opasnih rasa smatrajući je protivustavnom.

Nadamo se da će razum na kraju pobediti jer nema sumnje da je reč o terapeutskom psu, ma šta neko o tome mislio.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *