Odrastanje uz psa smanjuje rizik od mnogih bolesti

Većini ljudi je poznato beztbroj koristi od života sa psima. Naučne studije su dokazale da su vlasnici pasa u boljoj fizičkoj formi, te da su bolje socijalno uklopljeni i manje su podložni stresu i depresiji. Osim toga, nova istraživanja dokazuju da život sa psima donosi i smanjen rizik od astme.

Nova studija koja je urađena na 1.000 mališana rođenih od januara 2001. do decembra 2010. godine u Švedskoj pokazala je da je rizik od astme 15 odsto manji kod onih koji su u prvoj godini odrastali sa psom. Rizik je manji čak i kod dece čiji roditelji imaju astmu.

Ovo je još jedan dokaz da je tvrdnja o tome da deci ne pogoduje odrastanje sa ljubimcima iz higijenskih razloga – potpuno neutemeljena.

dete i kuca

– Kada pogledate istoriju mi jako dugo živimo sa psima, oni su naši prvi ljubimci. Kada pogledate prašinu domaćinstva bez pasa tu nema mikroba i bakterija. Domaćinstva sa psom su više izložena mikrobima i zato je kasnije rizik od astme manji”, rekla je Tau Fol, profesorka sa prestižnog univerziteta u Upsali.

Autori ovog istraživanja nazvali su ovaj fenomen “farmerski efekat”, jer je ranije utvrđeno da su deca sa farmi 25 odsto manje podložna astmi, od dece koja nisu imala kontakt sa životinjama. Kada imate psa  to utiče na okruženje deteta na mnogo načina, čak i na hranu i vazduh. Oni otkrivaju da postoji specifičan niz mikroba kojima mogu biti izložena deca, što će im kasnije smanjiti rizik od astme.

Ipak na ovo istraživanje utiče mnogo faktora. Deca koja odrastaju sa psima uglavnom više vremena provode napolju, imaju više fizičkih aktivnosti i sve to doprinosi smanjenom riziku od astme. Zbog toga ovo otkriće još uvek nije potpuno utemeljeno i profesorka Fol će nastaviti da radi još detaljnija istaživanja.

Do novih otkrića postoji i nešto što zasigurno znamo – detinjstvo je uvek lepše uz najboljeg čovekovog prijatelja.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *