Odrastanje uz psa obogaćuje detinjstvo!

 

202515813452692994701d8190026344_w640

 

Odrastanje sa štenetom jedan je od najvećih darova koji roditelji mogu pokloniti detetu. Život s kućnim ljubimcem pruža mogućnost učenja odgovornosti i saosećanja, primanja bezuslovne ljubavi i sticanje znanja o životinjama. Napokon, tu je i čista radost koju donosi vezivanje za psa!

 

Ne samo da deca koja odrastaju s kućnim ljubimcima imaju manji rizik od alergija i astme, nego se mnoga na taj način uče odgovornosti i saosećajnu, kažu stručnjaci. Za razliku od roditelja, kućni ljubimci nikada nisu kritični i ne zapovedaju. Oni uvek vole i njihova prisutnost kod kuće pomaže deci u osećaju sigurnosti, piše stranica womansday.com.

Veruje se da psi mogu pomoći deci u olakšavanju anksioznosti zbog razdvajanja od roditelja, a brojna su istraživanja pokazala da kućni ljubimci mogu pomoći umiriti hiperaktivnu ili agresivnu decu. Međutim upozoravaju da i dete i ljubimac trebaju biti osposobljeni da se ponašaju primereno jedno prema drugom.

Deca i odrasli podjednako mogu imati koristi od igranja s kućnim ljubimcima, pravim izvorima opuštanja i stimulacije za mozak i telo.

Kućni ljubimci mogu biti naročito korisni za decu s autizmom ili teškoćama u učenju. Autistična deca se često oslanjaju na neverbalne signale u komunikaciji, baš kao što to rade kućni ljubimci, stoga kontakt s mačkom ili psom može pomoći autističnom detetu u interakciji s ljudima. Za decu s teškoćama u učenju kućni ljubimci mogu biti odličan lek protiv stresa i frustracija.

Druženje je takođe važna stvar koju dete dobija odrastajući s psom jer je ljubimac prijatelj koji je uvek veran i bezuslovno voli. On pruža utehu i prijateljstvo na dubokom nivou, a većina dece oseća posebnu i trajnu povezanost sa svojim ljubimcem. Deca uče o važnosti rada i odgovornosti, a ujedno pas okuplja porodicu i tera je na grupne aktivnosti.

Međutim, važno je da psić i dete (ili deca) budu prilagođeni jedno drugome.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *