Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Od kada datira sahranjivanje ljubimaca?

Sahranjivanje životinja datira od vremena kada je čovek pripitomio prve četvoronošce, naročito pse. Egipćani su mumificirali životinje, pogotovo mačke, kojima su pridavana božanska svojstva.

Najstarije groblje kućnih ljubimaca, koje je još uvek u funkciji, smešteno je u Hartsdejlu u Njujorku. Otvoren 1896. godine, Hartsdejl je jedino groblje kućnih ljubimaca koje je uvršćeno u Nacionalni registar objekata od istorijskog značaja u SAD. Više od 70.000 ljubimaca sahranjeno je ovde, a danas se na ovom groblju godišnje pokopa između 500 i 600 ljubimaca, dok se mnogo veći broj kremira – oko 30.000.

U 39 od 50 američkih saveznih država postoje groblja za kućne ljubimce, dok ih u Engleskoj i Velsu ima 19. Negde je moguće i da se vlasnici sahrane pored svojih ljubimaca, kada dođe vreme. Gotovo da nema države u Zapadnoj Evropi bez ovakvih groblja, dok je u komšiluku slika malo drugačija – u Sloveniji od 2014. postoji krematorijum, a u Hrvatskoj je otvoren godinu ranije. Prvi krematorijum u Srbiji otvorila je firma “Autorapet”, aprila ove godine u Novom Sadu.

Jedino groblje za kućne ljubimce u bivšoj SFRJ nalazilo se u Rijeci, a i dan danas funkcioniše.

Dve godine nakon Hartsdejla otvoreno je i groblje u Parizu, a London zvanično ima groblje kućnih ljubimaca od 1903. godine, ali su se životinje nezvanično sahranjivale u Hajd parku još od 1871. Samo u SAD, biznis sahranjivanja životinja “težak” je oko 100 miliona dolara godišnje. Prodaja grobnih mesta porasla je od početka sedamdesetih do početka 21. veka za 524 odsto.