Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

O čemu treba da povedete računa kad šetate psa u parku?

Psi obožavaju šetnje, pogotovo po parkovima, ali čak ni ta mesta zabave nisu bez opasnosti.

Zaraze

S obzirom na to da mnogi psi posećuju parkove, šansa da se međusobno zaraze prilično je velika. Zato je vrlo važno vakcinisati psa.

Ali,vakcine, nažalost, ne mogu u potpunosti da zaštite psa od svake bolesti. Životinja još uvek može da se zarazi, ali će bolest biti daleko slabija.

U slučaju da idete u park u vreme kad vladaju pseće zaraze, ponesite sa sobom posudicu i vodu kako biste izbegli da ljubimac pije vodu iz sumnjivih izvora. Takođe je važno počistiti za svojim psom nakon vršenja velike nužde, jer i njegov izmet u sebi može da sadrži razne parazite i bolesti. Ako svi čiste za sobom, drastično se smanjuje šansa zaraze i sličnih problema.

woman-walking-dog-through-park1

Vrućina

Tokom vlažnih letnjih dana pazite da vaš pas ne preteruje s fizičkom aktivnošću. Psi imaju vrlo malo žlezda za znojenje i hlade se disanjem, kao i isparavanjem tečnosti putem šapa. Važno je uvek kod sebe imati spremnu vodu, da mu vrućina ne bi naškodila.

Buve i krpelji

Pas bilo kada može da dobije buve, dok su krpelji opasnost koja preti gde god ima toplih vlažnih mesta među biljkama. Šansa za oba mnogostruko je veća u mestima gde ima mnogo rastinja i gde psi dolaze u međusobni kontakt.

Srećom, postoji mnogo proizvoda koji štite psa od takvih opasnosti pa nemojte da budete štedljivi, nego ih primenite po uputstvu.

Štenci

Štenci imaju više energije, ali i znatno manje društvenih veština od ostalih pasa. Nemojte voditi štene u park dok god ga ne vakcinišete i pripremite na susret s drugim psima.

Važno je naučiti psa kako da se ponaša u blizini drugih ljubimaca, pogotovo u slučaju manjih pasa koji se često osećaju ugroženo pa preventivno pokušavaju da uspostave dominaciju.

Stariji psi skloniji su bolestima, a imaju i manjak energije, pa je pametno voditi ih u park u delu dana kad ima manje drugih životinja.

Ponašanje

Ljudi često zanemaruju loše ponašanje kod svog ljubimca, što ne bi trebalo da se dešava. Dominantno ponašanje lako se može pretvoriti u agresiju, a u parku prepunom pasa šansa za tako nešto mnogostruko se povećava.

Neki psi skloniji su mirnom ležanju nego trčanju i igri, ali oni koji nisu umeju da budu nasrtljivi. U slučaju da ste primetili da pas grubo postupa s drugim manjim psima, nemojte da ga vodite u park dok ne rešite taj problem u njegovom ponašanju. Ako imate malog psa, držite ga u blizini drugih malih pasa i nemojte oklevati da jednostavno napustite park sa svojim psom ako primetite neki problem. Bolje sprečiti nego lečiti.

Zanemarivanje problema može samo da pogorša situaciju, bez obzira na to je li pas agresivan ili ima neuobičajene strahove od nečega.