Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

O čemu razmišlja vaš pas?

U poslendjih pola veka instrumenti neurologije otkrili su mnogo o tome kako naš mozak funkcioniše. Naučnici sada žele da saznaju šta se dešava u mozgu čovekovog najboljeg prijatelja.

Istraživanje u vezi sa kognitivnim sposobnostima pokušava da otkrije kako psi uče reči, brojeve i apstraktne koncepte.

U studiji objavljenoj u žurnalu Animal Cognition, naučnici su koristili proceduru poznatu kao „preferencijalno gledanje“ kako bi pokazali da psi razumeju proste kalkulacije. Oni su psima pokazali slatkiše koji su potom sklonjeni iza zastora. Kada je zastor sklonjen, psi su nakratko pogledali oba slatkiša, međutim, kada su ponovo vraćeni iza i potom sklonili jedan, psi su duže gledali preostali slatkiš. Naučnici smatraju da je ovo indikacija da su psi bili svesni da se prethodni brojevi ne poklapaju sa trenutnim stanjem.

Psi razumeju i jezik, a novo istraživanje pokazalo je da mogu da nauče mnogo više reči od „sedi“ i „pravi se mrtav“. Prosečan pas može da nauči 165 reči, ističe psiholog Stenli Koren sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji, dok pojedini psi mogu da razlikuju i do 250 reči.

Međutim, najimpozantnija veština pasa jeste ona da uče od o ljudima. Oni reaguju da pokrete, prate govor našeg tela i pogled kako bi otkrili u šta gledamo.

Naučnici misle da psi čak ponavljaju i ljudsko zevanje.

Kao jedna od najstarijih pripitomljenih vrsta, psi su evoluirali zajedno sa ljudima hiljadama godina.

Studija objavljena u žurnalu „Science“ pokazala je da čak i nekoliko nedelja stari štenci mogu da interpretiraju ljudske signale, dok vukovi koji su odrasli sa ljudima to nisu u stanju.

Naučnici su dokazali da psi „čitaju“ ljude bolje od šimpanzi – najbližeg čovekovog rođaka.