NS: Unapređenje brige o napuštenim životinjama

Devet novosadskih organizacija pokrenulo je inicijativu kod gradskih vlasti da promene odluke koje zabranjuju hranjenje i postavljanje kućica za gradske pse i mačke na javnim površinama.

Navele su u saopštenju da se građani svojevoljno angažuju i organizuju u pravljenju i postavljanju kućica, i da su često nesvesni da mogu da budu kažnjeni zbog humanosti.

„Mnogi gradovi su tokom hladnih dana dozvolili postavljanje kućica, pa je neophodno da se i Novi Sad priključi pozitivnom trendu i uključi u tokove obezbeđivanja dobrobiti, koje je zakonska obaveza građana kao i organa lokalnih samouprava“, ističu te organizacije.

Oni su gradskim vlastima predložili i da uvede staratelje napuštenih kućnih ljubimaca, odnosno da dopusti građanima da se dobrovoljno stara o psima i mačkama u kraju grada u kojem živi ili radi.

Ocenili su da bi uvođenje staratelja pomoglo da se građani koji su već angažovani i svojevoljno brinu o psima i mačkama „uvedu u sistem“ i da tako pomognu Javnom komunalnom preduzeću Zoohigijena i veterina da kvalitetnije obavlja poslove.

Inicijativu su pokrenule i potpisale organizacije Hmm, Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad – SPANS, Fondacija za razvoj domaćinstva, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Čuvari kampusa Univerziteta u Novom Sadu, Volonterski centar Vojvodine, Novosadski humanitarni centar, Omladinski centar CK 13 i Novosadska biciklistička inicijativa.

Author: Ljiljana

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

1 Comment

  1. Osnovna zadaca Sklonista za nezbrinute zivotinje Grada Zagreba je stalna i primjerena skrb o napustenim zivotinjama. Teznja i misija je promicati pozitivan odnos prema zivotinjama, smanjiti broj napustenih zivotinja i sto brze i kvalitetnije ih udomiti.

    Post a Reply

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *