NS: “Pet friendly” u kampusu Univerziteta

Da kampus postane “pet friendly” zona sa kućicama za pse, a studenti volonteri njihovi staratelji, predloženo je juče na sastanku koji je organizovan na predlog rektora Univerziteta u Novom Sadu, zbog rešavanja pitanja pasa lutalica unutar kampusa.
.
Fondacija za razvoj domaćinstva i organizacija “HMM…” iz Novog Sada, koje su prisustvovale sastanku, smatraju da je neophodno animirati studente da se angažuju kao volonteri i postanu staratelji psima koji borave u kampusu, a za to bi im bila obezbeđena obuka i mentorska podrška.

gr-psi-lutalice

“Uzimajući u obzir da su u pitanju psi koji su uglavnom već prošli program sterilizacije, vakcinacije i obeležavanja i ne predstavljaju opasnost za ljude i okolinu, i da im je lokacija kampusa stanište u kojem žive, pre svega potrebno je obezbediti kućice za pse. Ostali psi nakon što prođu program sterilizacije biće takođe vraćeni u kampus i biće im obezbeđene kućice”, smatraju u ovim organizacijama.

Oni u svom saopštenju dodaju da bi kampus trebalo bude mesto gde su napušteni kućni ljubimci dobrodošli, i to podizanjem brige o napuštenim psima na viši i humaniji nivo, kroz volonterski rad studenata i zaposlenih.

Inače, slični primeri postoje u Pančevu, gde su jedna srednja škola i jedan tržni centar postali “pet friendly”. Takođe, krajem prošle godine, Pančevo je donelo Odluku o postavljanju kućica za napuštene kućne ljubimce na javnim površinama.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *