NS: Ciklonizacija u borbi protiv krpelja

Ovogodišnja sistematska akcija zaštite zdravlja građana od krpelja počela je znatno ranije nego što je to uobičajeno,saopštili su iz “Ciklonizacije”. Prvi tretmani izvedeni su još početkom marta, a ovih dana ekipe rade na čitavoj terotoriji grada.

– Zabeležili smo nešto veću brojnost krpelja ove godine, a razlog je to što zime praktično nije ni bilo, a proleće je, pre ovog zahlađenja, startovalo sa ekstremno visokim temperaturama – objašnjava menadžer za odnose sa javnošću “Ciklonizacije” Dario Aćimović. – Imajući to u vidu i monitoring i tretmani su počeli ranije i trajaće u kontinuitetu do kraja sezone najesen, a kada će to biti, zavisi od vremenskih uslova.

Tick (Ixodes ricinus) close up
Tick (Ixodes ricinus) close up

Uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima za rad, odnosno kiši, vetru i niskim temperaturama, koji vladaju ovih dana, u „Ciklonizaciji“ se trude da tretmanima obuhvate što veći broj zelenih javnih površina u gradu i prigradskim naseljima. Pre praznika određani su tretmani u Kameničkom parku, Sremskoj Kamenici, Futogu, Veterniku, Begeču, Kisaču, Čeneju, Šangaju, Detelinari i Novom naselju. Takođe, pod nadzorom su parkovi, kej i delovi priobalja u gradu. Kao i svakve godine, prioritet u tretmanima je dat zelenim javnim površinama na kojima se okupljaju deca i onima određenim za istrčavanje kućnih ljubimaca.

– Tretmani obuhvataju uređene zelene javne površine, a građani koji su praznike proveli na nekom od izletišta u Fruškoj gori treba da znaju da je Fruška gora nacionalni park i da se u njemu ne izvode tretmani protiv krpelja. U svakom slučaju, nakon boravka na zelenim površinama savet je da se ljudi pregledaju, kao i da pregledaju svoje ljubimce. Ako primete krpelja, treba da se obrate lekaru, a ljubimce treba da odvedu kod veterinara, podseća Aćimović.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *