Novogodišnje odluke za vlasnike pasa

Bilo da imate malog ili velikog psa, da spava zajedno sa vama u krevetu ili je napolju u svojoj kućici, trebalo bi da donesete nekoliko odluka koje će i vama i njima ulepšati narednu godinu. Imati psa je velika obaveza, a zbog svakodnevnih poslova, dešava se da nemamo dovoljno vremena za njih. Nova godina je pravo vreme za odluke, a mi vam predlažemo nekoliko novogodišnjih odluka koje treba da donesete zajedno sa svojim ljubimcima.

Izvor:pixabay

Merite im hranu
Za svakog psa predviđena je određena količina hrane. Vodite računa da im ne dajete previše hrane, iako su vam mnogo slatki dok jedu. Ovo može da izazove zdravstvene probleme. opet s druge strane, pazite da im dajete dovoljno hrane, pogotovo u zimskom periodu, kada veterinari savetuju da ishrana bude malo bogatija.

Ishrana
U zavisnosti od rase vašeg psa, posavetujte se sa veterinarom kakva im ishrana najviše odgovara. Nekim psima je potrebno davati dodatke ishrani i vitamine jer brže troše energiju, dok je drugima potrebno davati više određenih vitamina kako bi im dlaka bila lepša.

Šetnja
Ali ne obična šetnja. Otiđite u šumu, u poljanu izvan grada. Ponesite loptu, štap, vodu i hranu. Provedite popodne sa svojim psom. Trčite, skačite, družite se. Ako imate prijatelje koji imaju pse, pozovite i njih. Ovo je odličan način da se povežete sa psom i da budete fizički aktivni i vi i on.

Igračke

Napravite im aktivne igračke uz pomoć kojih će biti inteligentniji i lakše će usvajati nove trikove. Možete ih nabaviti u pet šopovima ili ih sami napraviti. Uzmite malu flašicu od vode, sipajte u nju granule ili poslastice i ostavite je otvorenu. Neka je pas kotrlja, prevrće, i pokušava da izvadi poslastice koje će ispadati kroz otvor.

Veterinar
Odmah sada zakažite godišnje preglede psa. Najbolje bi bilo da zakažete jedan termin za proleće i jedan za jesen. Ovi pregledi nisu skupi, a mogu biti veoma korisni. Neka veterinar pregleda vašeg ljubimca, i proveri da li je sve u redu. Ovako se mogu otkriti razne bolesti, dok još nisu napredovale.

Izvor: Luftika

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *