Novi Zeland: Radnici banke mogu na bolovanje ako im se razboli ljubimac

U Srbiji, čovek i ne pomišlja da otvori bolovanje kad se razboli ili kada mu se dete razboli, jer zna da će dobiti duplo manju platu ili je eventualno u strahu od otkata. Međutim, u svetu su po ovom pitanju otišli čak i korak dalje. Naime, banka ANZ sa Novog Zelanda odnedavno je omogućila svojim zaposlenima da mogu da uzmu bolovanje ukoliko im je ljubimac bolestan.

Neki zaposleni u ovoj banci su uzimali i po nekoliko nedelja plaćenog odsustva zbog bolesti kućnog ljubimca.

psi-i-emocije

-Trebalo bi da svako može da ima ovakve beneficije na radnom mestu. Mi smo se odlučili na ovakav korak kako bismo podstakli lojalnost kod naših radnika i kako bi oni shvatili da mi brinemo i o njihovim najbližima, rekla je portparolka ANZ bakne Sonja Bel. Ona je naglasila da radnici moraju biti zadovoljni kako bi bili produktivni i moraju da uspešno balansiraju svoj privatni i poslovni život.

Do sada je troje radnika ANZ banke, koja zapošljava 7.000 ljudi, iskoristilo ovu pogodnost.

Novi Zeland nije jedina zemlja u kojoj je radnicima dozvoljeno da uzimaju bolovanje ako im je bolesetan ljubimac. Ova praksa postoji i u Britaniji gde se pokazala kao veoma dobra jer su radnici zahvalni poslodavcu koji im omogućava da brinu o svojim ljubimcima kao članovima porodice.

Radnici, čak imaju pravo na odsustvo i kada nabave novog kućnog ljubimca kako bi se životinja što bolje i brže prilagodila novoj sredini u kojoj živi.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *