Građani ne moraju da prijave ljubimca kao člana domaćinstva

Građani nisu u obavezi da kućne ljubimce prijave kao članove domaćinstva čak i ako većina stanara tako odluči.

Naime, priča oko prijavljivanja životinja kao članova domaćinstva postala je aktuelna nakon što se prošle nedelje pojavila informacija da se u jednom ulazu na Novom naselju od stanara traži da kućne ljubimce Informatici prijave kao članove domaćinstva.

Vlasnik firme “Major domus”, koja zastupa skupštine stanara, Radovan Oreščanin kaže za 021 da zakonski nije moguće registrovati domaću životinju kao člana domaćinstvajer je Gradskom odlukom o kućnom redu definisano ko su članovi domaćinstva.

pas i covek kupanje

Predsednik Skupštine stanara prijavljuje broj članova domaćinstva na osnovu prijave vlasnika stana, a ne po ličnom nahođenju ili prema odluci Skupštine stanara. Zbog toga je nemoguće prijaviti kućne ljubimce kao članove domaćinstva. Doduše, ako neko izričito želi da prijavi životinju kao člana porodice onda to može da se uradi“, navodi Oreščanin za naš portal.

S druge strane, ukoliko predsednik Skupštine stanara “Informatici” ipak dostavi spisak gde je nekome broj članova domaćinstava uvećan zbog psa ili nekog drugog ljubimca,stanaru ostaje samo da podnese tužbu protiv Skupštine stanara. Naime, iako na sajtu “Informatike” stoji furmular koji predviđa da se stanari potpišu i potvrde broj članova, ovo preduzeće u praksi prihvata sve što im dostavi predstavnik Skupštine.

Informatika ne ulazi u to šta predsednik Skupštine donese. On odgovara moralno, materijalno, krivično za sve dokumente koje potpiše. Ukoliko potpiše obrazac i prijavi 10 članova nekome, Informatika će to sprovesti. Znam da je u Informatici formular gde stoji i potpis vlasnika, ali u praksi kada predsednik potpiše i udari pečat oni to smatraju validnim“, navodi Oreščanin za 021.rs.

U “Informatici” nisu objasnili zašto uopšte upisuju odluke Skupštine koje nisu potpisali vlasnici ljubimaca, i samo su naveli da “su skupštine stanara pravna lica koja sama donose ove odluke i Informatika to mora da poštuje“. Dodajmo i da se od Novosađana može čuti da je u nekim zgradama odavno praksa da se ljubimci upisuju kao članovi domaćinstva, a često to urade i sami vlasnici kako bi izbegli nepotrebne rasprave sa komšijama.

Vlasnik fime “Major domus” Radovan Oreščanin još kaže da ukoliko neko upiše dodatnog člana, račun mu se uvećava za oko 1.000 dinara, jer se u obzir uzima potrošnja vode, održavanje higijene i troškovi zajedničke struje. Ovim se neznatno smanjuju troškovi koje plaćaju drugi stanari, pa verovatno baš u tome i leži cela priča sa prijavom životinja.

izvor 021

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *