Nestrpljivost i aktivnost psa kriju se u krvnim zrncima

Profesor Hanes Lohi sa Univerziteta u Helsinkiju napravio je istraživanje krvi hiperaktivnih i nestrpljivih pasa. Rezultati ukazuju na to da krvna zrnca značajno utiču na pseću nivo energije.

Metaboliti poput fosfolipida različiti su kod vrlo aktivnih i manje aktivnih pasa. Rezultati Lohija istraživanja poklapaju se sa rezultatima istraživanja o osobama koje pate od poremećaja pažnje uzrokovanog hiperaktivnošću. Na istraživanju krvi hiperaktivnih pasa učestvovalo je i Univerzitet Istočne Finske.

Nizak nivo fosfolipida u krvi, čini se, ne utiče samo na nestrpljivost i visok nivo energije kod pasa, već i na njihovu osetljivost na iznenadne zvukove te opštu sklonost oprezu. Poremećaji u psećem ponašanju često su kombinacija naslednih i ekoloških faktora pa ih je zato teško proučavati. Naučnici koji se bave metabolizmom pružaju nove uvide u biološke uzroke raznih problema, ali ta grana je još uvek vrlo slabo zastupljena u veterinarskoj medicini.

Naučnici još nisu našli tačnu vezu niskog nivoa fosfolipida u krvi i hiperaktivnosti. Ono što je sigurno je da pol i starost pasa ne utiče na vezu između metabolita i njihova ponašanja.

Još jedna stvar koja nije potpuno jasna je uzrokuje li hiperaktivnost promenu u želudačnom mikrobiološkom sastavu ili je obratno. Hiperaktivni psi imaju različite mikrobe u svom želucu što inače utiče na stvaranje neurotransmitera koji igraju ulogu u ponašanju i raspoloženju pasa, ali postoji povratna informacija od mozga koja utiče na želudačne bakterije pa još nije jasno gde je početak, a gde kraj veze metabolita i hiperaktivnosti.

Nivo metabolita u psećoj krvi takođe je različita kod plašljivih i hrabrih pasa, ali tek će dalja istraživanja pokazati koja je tačno njihova veza. Sva ta istraživanja dodatno će pomoći pri istraživanju pacijenata koji pate od poremećaja pažnje uzrokovanog hiperaktivnošću.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *