Nestrpljivost i aktivnost psa kriju se u krvnim zrncima

Profesor Hanes Lohi sa Univerziteta u Helsinkiju napravio je istraživanje krvi hiperaktivnih i nestrpljivih pasa. Rezultati ukazuju na to da krvna zrnca značajno utiču na pseću nivo energije.

Metaboliti poput fosfolipida različiti su kod vrlo aktivnih i manje aktivnih pasa. Rezultati Lohija istraživanja poklapaju se sa rezultatima istraživanja o osobama koje pate od poremećaja pažnje uzrokovanog hiperaktivnošću. Na istraživanju krvi hiperaktivnih pasa učestvovalo je i Univerzitet Istočne Finske.

Nizak nivo fosfolipida u krvi, čini se, ne utiče samo na nestrpljivost i visok nivo energije kod pasa, već i na njihovu osetljivost na iznenadne zvukove te opštu sklonost oprezu. Poremećaji u psećem ponašanju često su kombinacija naslednih i ekoloških faktora pa ih je zato teško proučavati. Naučnici koji se bave metabolizmom pružaju nove uvide u biološke uzroke raznih problema, ali ta grana je još uvek vrlo slabo zastupljena u veterinarskoj medicini.

Naučnici još nisu našli tačnu vezu niskog nivoa fosfolipida u krvi i hiperaktivnosti. Ono što je sigurno je da pol i starost pasa ne utiče na vezu između metabolita i njihova ponašanja.

Još jedna stvar koja nije potpuno jasna je uzrokuje li hiperaktivnost promenu u želudačnom mikrobiološkom sastavu ili je obratno. Hiperaktivni psi imaju različite mikrobe u svom želucu što inače utiče na stvaranje neurotransmitera koji igraju ulogu u ponašanju i raspoloženju pasa, ali postoji povratna informacija od mozga koja utiče na želudačne bakterije pa još nije jasno gde je početak, a gde kraj veze metabolita i hiperaktivnosti.

Nivo metabolita u psećoj krvi takođe je različita kod plašljivih i hrabrih pasa, ali tek će dalja istraživanja pokazati koja je tačno njihova veza. Sva ta istraživanja dodatno će pomoći pri istraživanju pacijenata koji pate od poremećaja pažnje uzrokovanog hiperaktivnošću.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *