Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Nemački ovčar: aktivan, hrabar i pouzdan pas

Nemački ovčar je hitar, živahan, odan i vrlo inteligentan pas. Poslušan je i vrlo brzo uči. Lako ga je trenirati zbog svoje izrazito visoke inteligencije. Aktivan je, pun energije, hrabar, pouzdan i nezavisan.

nemacki ovcar

 

Neki Nemački ovčari znaju da budu distancirani i ozbiljni, a neki dominantni i oštri. Međutim, ovo su vrlo sposobni psi koji žele da udovolje svom vlasniku. Ipak, više će odgovarati vlasnicima koji imaju pomalo iskustva s psima. Potrebno mu je osigurati stalnu psihičku i fizičku stimulaciju, redovno vežbanje, šetnje i istrčavanje. Nemačkog ovčara nikako ne treba zanemarivati i izolovati.

Poznat je po tome što je dobar s decom, iako treba imati na umu i njegovu veličinu kada je u blizini manje dece. Rana socijalizacija je važna ukoliko imate i druge ljubimce, jer je sklon jurenju malih životinja i zna da bude agresivan i dominantan prema drugim psima istog pola. Neki Nemački ovčari puno cvile, pa vam to može zadavati malo problema. Ono što ga svakako krasi je njegov zaštitnički karakter i odlike izvrsnog psa čuvara. Neće se povući ako oseti da su oni koje voli u opasnosti.

Samopouzdanje je najupečatljivija osobina nemačkog ovčara i zbog toga ovaj pas može podneti veću količinu stresa nego neka druga rasa. Svakim novim uspešno izvršenim zadatkom nivo samopouzdanja kod ovog psa raste

Okruženje i nega
Ako dovoljno vremena provodi napolju, u šetnjama i aktivnosti, Nemački ovčar može da živi bez problema u stanu, ali idealno bi bilo da imate dvorište u kojem bi svakodnevno mogao da trči.

Održavanje nije komplikovani, ali da bi se očuvao zdrav i lep izgled dlake, bilo bi dobro da ga svakodnevno iščešljavate i uklonite otpalu dlaku. Umereno se linja tookom cele godine, a pojačano u sezoni linjanja.

Životni vek: 9–13 godinaViša klasifikacija: PasPoreklo: Nemačka

Temperament: Oprezan, Budan, Radoznao, Poslušan, Odan, Pouzdan, Hrabar, Inteligentan

Težina: Muško: 30 kg do 40 kg, Žensko: 22 kg do 32 kg

Visina: Muško: 60 cm do 65 cm, Žensko: 55 cm do 60 cm