Nemački lovački terijer Jagdterijer

Kompaktan i dinamičan, Nemački lovački terijer je društven i poslušan pas koji nije agresivan ni plašljiv.

Nemački lovački terijeri – Jagdterijeri –  su savršeni radni terijeri. Rasa je usavršena posle mnogo godina napora ukrštanjem Oštodklakog foks terijera i Velškog terijera. Cilj je bio da se proizvede prilagodljiv pas, lak za obuku sa puno energije i jako dobro razvijenim lovačkim instinktima. Takođe je morao biti srećan u vodi i biti veoma glasan.

Jagdterijer poseduje odlučnost za radom sa zapaljivom energijom. Nemački lovački terijer se uglavnom gaji da bi postao lovački i sportski pas. On je pametan lovac bez straha od najopasnijih divljina, i uvek je potrazi za takvom igrom. Oni su hrabri, vredni i uporni, puni života i pouzdani. Oprezan, atletski, aktivan, su reči najbolje opisuju Nemačkog lovačkog terijera.

Jadgterijer je inteligentan i veoma uporan. Njihova životnost i njihova urođena sposobnost za lovom mogu se ispostaviti kao pravi izazov za buduće vlasnije. Održati korak sa tako energičnim pasom može iziskivati mnogo vašeg vremena. Ovoj rasi je potrebno mnogo aktivnosti. Kada se ne nalazi u lovu, potrebno ga je izvesti u dugu šetnju ili u džoging, gde će uvek biti iza vas jer mu prirodni instinkt govori da treba biti iza vođe, a da vođa treba biti čovek.

 

jag

 

Sa obilnim količinama treninga u unapred određenim periodima dana, Nemački lovački terijer može se naučiti da ostane sam većinu vremena. Ovaj terijer je izuzetno posvećen onom što vidi kao svoju svrhu, a to trebaju biti redovni zadaci vezani za lov. Bez ove vrste rutine mentalne i fizičke stimulacije, on neće biti smiren unutar kuće.

Dobar, čvrst trening poslušnosti je potreban kako bi se osiguralo dobro ponašanje u vašem domaćinstvu. Kada je napolju, njegovo ponašanje se drastično menja jer odmah traži stvari da prati i lovi. On obožava da pliva i trči. Takođe, on će vratiti sve što smatra dovoljno velikim da može da nosi, i koristiće svoj moćan nos da pronađe miris skrivenih predmeta.

Nemački lovački terijer je predivan kućni ljubimac, sa instinktom za ljubav prema porodici i deci. Vrlo je zaštitničke prirode i zato je prirodno agresivan prema drugim ljudima i životinjama. Male životinje su izuzetno ranjive ako su u društvu Jagdterijera. Međutim, ako je odrastao od malih nogu u društvu drugih kućnih ljubimaca, on će postati nežan prema njima- Njegova opreznost i teritorijalnost će postati očigleda čak i dok je štene, kada će i usvojiti svoju dužnost čuvara. On oseća jaku privrženost prema svom vlasniku, i treba da bude obučen za interakciju sa ostalim članovima porodice kako ne bi odbio njihovo društvo.

Bitne informacije
Visina: 33 do 40 centimetara
Težina: 7,5 do 10 kilograma
Životni vek: 12 do 15 godina