Nemački bokser

Nemački bokser je veliki, mišićav pas četvrtaste glave i impozantnog izgleda – dok ga ne pogledate u oči i u njihovom odrazu vidite koliko je vragolast i uživa u životu. Po prirodi su veseli i neverovatno energični. Smatraju se odraslim tek kada napune tri godine.

Tipičan nemački bokser je inteligentan, neustrašiv, uvek na oprezu, ali druželjubiv. Odan je svojoj porodici i voli da se igra sa njima, ali ume da bude i svojeglav, posebno ako pokušate da ga zauzdate.

Bokseri su sjajni kućni ljubimci, s obzirom na to da ne zahtevaju previše nege, strpljivi su i nežni sa decom, ali im je potrebno dosta fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije. Ako ste u mogućnosti i voljni ste da mu ispunite te potrebe u vidu šetnji ili trčanja, može se prilagoditi i na život u stanu.

Većina boksera ima kratke repove i uši. Ako im uši nisu kratke, onda padaju nadole. Bokseri su poznati po tome što obožavaju svoju porodicu i što su im neverovatno odani, ali ne postaju agresivni dok ne osete pretnju.Nemački bokser je toliko umiljat da ga možete beskrajno dugo držati u krilu i maziti. Veseli su i energični. Kada su zbog nečega srećni vole da trče u krug; takođe, laju na određen način kada nešto žele ili su uzbuđeni i lako je razlikovati taj od pravog laveža.Gledanje boksera kako trči je pravo uživanje, jer su toliko razdragani da će Vam sigurno izmamiti osmeh na lice.

 

bokser

Međutim, život boksera nije uvek zabavan. Zbog svoje snage i hrabrosti bokseri se često koriste u vojsci i policiji i kao psi tragači i spasioci. Kada se dresiraju kao čuvari, mogu biti odlični u tome, poput mastifa. Bokseri su takođe veoma pokorni i okretni.

Boksere ne bi trebalo ostavljati napolje na duže vreme. Zbog kratkog nosa ne podnose topao vazduh, pogotovo leti, a zbog kratke dlake zimi im je hladno. Idealna temperatura za njih je 21-22° Celzijusa.

Nemački bokser definitivno nije za svakog, ali ako želite velikog psa koji voli da se mazi, ne smata Vam što ponekad balavi, nežan je prema deci i, povrh svega, ako ste spremni da vežbate sa njim, nemački bokser je pravi ljubimac za Vas.

Veličina

Mužjaci su obično visoki 55-65 cm u predelu vrata i teški oko 35 kilograma. Ženke su visoke 55-60 cm i teške u proseku oko 27 kilograma.

Temperament

Nemački bokser je poznat po svom sluhu i kao dobar čuvar, što znači da mu pažnju privlači svaki šum. Kada Vas ne zabavlja, dostojanstven je i smaouveren. Sa decom je strpljiv i nežan. Prema strancima se različito ponaša, ali je obično miran kada oseti da je neko prijateljski nastrojen. Agresivan je samo kada treba da brani svoje vlasnike i kuću.
Temperament je uslovljen različitim faktorima – genetikom, dresurom i socijalizacijom.

Bokserima je potrebna rana socijalizacija, kao i svim ostalim psima. Uz pravilnu socijalizaciju, štene boksera će izrasti u poslušnog, druželjubivog psa i ostati takav.

Nega

Nemački bokser je kućni pas. Zbog kratke njuške i kratke dlake teško preživljava napolju, iako obožavaju da se igra u dvorištu. Kako vole da se igraju, da biste im zadržali tonus mišića i zadovoljili njihovu potrebu za aktivnošću, nađite vremena da ga šetate bar dvaput dnevno po pola sata ili se igrajte sa njim u dvorištu. Najbolji način da Vaš bokser ostane poslušan jeste da se dobro izmori tokom dana. Umoran bokser je dobar bokser.

Trening je krucijalan za njegovo ponašanje. Pošto je velik i jak, može slučajno povrediti nekog tako što će ga oboriti na zemlju ako ga na vreme ne naučite lepom ponašanju. Njegov temperament je važan za trening. Razigran je i lako se uzbudi, okretan i ponekad neposlušan. Kako bi ozbiljno shvatio dresuru, morate rano početi i biti čvrsti u svojim metodama. Najbolji je „pozitivan“ pristup, tj. nagrađivanje dobrog ponašanja. Budite dosledni svojim pravilima. Bokser će dobro upamtiti ako nekada popustite i gledaće da ubuduće radi što više stvari koje ćete tolerisati. Pre nego što ga odvedete na trening, prošetajte ga ili se poigrajte sa njim. Bolje će se skoncentrisati na trening ako se pre toga „isprazni“.

Strpljenje je ključno ako svog psa vaspitavate kod kuće. Neke možete da počnete da dresirate već od četvrtog meseca starosti, dok neke druge ne možete trenirati do sedmog meseca starosti. Navikavajte ga da vrši nuždu u podlogu i nagrađujte ga svaki put kada napolju obavi šta treba.

Nemački bokser dlaka, boja i nega

Bokseri imaju glatku, kratku dlaku i debelu kožu. Obično su žutosmeđi ili „tigraste“ boje, ponekad sa belim flekama. Nijanse smeđe mogu varirati od svetlo-smeđe do boje mahagonija. „Tigrasta“ boja podrazumeva šare u vidu pruga po smeđem krznu. Ako imaju bele fleke, obično se javljaju na stomaku ili šapama. Bokseri nemaju gene za crnu dlaku, tako da nikada nećete videti potpuno crnog boksera; ako ima crne dlake, obično je to na licu.

Što se tiče dlake, nemački bokser zahteva minimalnu negu. Oni su čisti psi i čiste se sami, poput mačaka. Malo se linjaju, a četkanje jednom nedeljno četkom sa tvrđom dlakom će im svakako pomoći. S vremena na vreme ih možete istrljati krpom od jelenske kože kako bi im dlaka poprimila prirodan sjaj. Neophodno je da se nemački bokser kupa s vremena na vreme.

Perite zube svom psu nekoliko puta nedeljno kako biste uklonili ostatke hrane i bakterija. Najbolje je prati ih svaki dan kako biste izbegli oboljenja zuba. Jednom ili dvaput mesečno im secite nokte ako ne opadaju sami.

Počnite sa ovim ritualima dok su još mali. Dok ih četkate, proveravajte imaju li ranica, osipa ili drugih znakova infekcija ili upala po koži, ušima, njušci, u ustima i očima i na stopalima. Oči bi trebalo da im budu bistre, a iz ušiju ne bi trebao da se širi neprijatan miris i ne bi trebalo da luče previše ušne masti. Jedan pažljiv pregled nedeljno će Vam pomoći da na vreme uočite potencijalne bolesti.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *