Neki psi jedu izmet! Znate li zašto i kako to sprečiti?

Je li pseće jedenje izmeta opasno? U većini slučajeva nije, ali može postati jer putem izmeta pas može dobiti crevne parazite ili se zarazi bolestima poput parvovirusa ili hepatitisa

Nešto što je za pse potpuno nenormalno ljudi često tumače kao normalno, dok s druge strane neka normalna pseća ponašanja smatraju nenormalnim. Jedno od takvih jeste koprofagija odnosno pseće jedenje izmeta.

jede-govno

Je li pseće jedenje izmeta opasno?

U većini slučajeva nije, ali može postati jer putem izmeta pas može dobiti crevne parazite ili se zarazi bolestima poput parvovirusa ili hepatitisa.

Zašto pas jede izmet?

Povremeno jedenje izmeta kod pasa normalno jer su psi tokom evolucije, umesto da love, kako bi sačuvali energiju potrebnu za preživljavanje počeli sakupljati ostatke tuđe lovine, uključujući izmet.

Takođe, normalno je da kuja jede izmet sopstvenih štenaca. Čini to instinktivno kako bi prostor u kojem borave štenci bio čist. Štenci ponekad jedu izmet jer su znatiželjni i vole da pojedu sve na što naiđu. Većina će s vremenom prestati, ali ako se psu svidi ukus to će im preći u naviku.

Kada jedenje izmeta postaje problem?

Kad psi to čine STALNO i opsesivno.

Uzroci koprofagije su:

Glad

Psi koji jedu jednom dnevno, a jedu izmet možda traže dodatni obrok jer kako jedenje izmeta učestalije je kod pasa koji su gladni, ne hrane se redovno ili su izgladnjivani.

Ishrana

Takođe, do jedenja izmeta dolazi ako se pas dugoročno hrani neodgovarajućom hranom, pogotovo ako ista sadrži visok procenat masnoća. Ako u hrani nedostaje određenih nutrijenata psi će je potražiti u tuđem ili sopstvenom izmetu.

Frustracija, dosada, nervoza, stres, anksioznost

Koprofagija se može javiti ako živi u neadekvatnim uslovima. Na primer, psi koji duže žive u boksu ili na lancu ne mogu normalno da se kreću, a samim time ni da normalno obavljaju nuždu.

Izmet će početi da jede kako bi očistili prostor u kojem žive. Izmet često jedu i psi kojima je dosadno, koji se osećaju usamljeno i zapušteno.

Takođe, koprofagija se javlja kod pasa koji su nervozni, preplašeni ili pod stresom.

Oponašanje

Pretpostavlja se kako neki štenci jedu izmet oponašajući majku koja to takođe čini. Neki psi oponašaju i druge pse koji to rade, a ponekad psi jedu izmet iz znatiželje jer ih zanima to šta to njihov vlasnik skuplja.

Zdravstveni problemi ili stanja

Uz sve navedeno urok može biti zdravstveni problem ili stanje. Na primer, crevni paraziti iscrpljuju organizam psa te iz njega crpe psu potrebne nutrijente.

Oseti li glad, a nema hrane iste može potražiti u izmetu. Bolesti koje su povezane sa psećim jedenjem izmeta su: dijabetes, problemi sa štitnjačom i gušteračom.

pas-jede-govno

Kako psa sprečiti da jede izmet?

Univerzalnog rešenja nema, a kao najefikasnije rešenje navodi držanje psa pod nadzorom i sprečavanje da tokom šetnje jede izmet. Takođe, psa se može naučiti da ne sakuplja stvari s poda.

Ako je jedenje izmeta učestalo i opsesivno obavezno posetite veterinara kako bi kao uzrok isključili eventualne zdravstvene probleme i stanja. Takođe, pazite čime hranite psa odnosno na nutritivnu vrednost obroka.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *