Neke od najvećih rasa pasa na svetu

Od veličine, preko izgleda dlake, pa sve do karaktera, inteligencije i uloge čovekovog pomagača u obavaljanju raznih poslova, neki psi su toliko specifični da kod svakog pravog ljubitelja pasa izazivaju divljenje. Kroz vekove su se na različitim geografskim lokacijama razvijale i usavršavale mnogobrojne rase pasa kojima je čovek dodeljivao različite uloge, od lovaca do čuvara, od vodiča do pratilaca.

Na putu svog usavršavanja, neke rase su upravo zbog svoje veličine uspele da napreduju. Nekim psima je njihova veličina pomogla da postanu snažni i brzi lovci, drugi veliki psi postali su odlični čuvari, jer je sama njihova grandiozna pojava ulivala strah u kosti svakom neznancu, dok neki krupni psi, upravo zbog svoje konstitucije bolje podnose hladnoću. U svetu postoji na stotine psećih rasa, a ovo su neke od najkrupnijih među njima.

Nemačka (danska) doga

Ovaj gorostas među psima može dostići i do 55 kg težine. Njegova prosečna visina je između 70 i 75 cm, ali mužjaci su često i dosta viši. Apsolutni rekorder po visini je upravo jedna nemačka doga – mužjak Zevs, visok 112 cm.

Nadimak rase „nežni džin“, dovoljno govori o tome kakvu narav nemačka doga ima. To je miran i strpljiv porodični pas koji obožava decu. Hrabar je i poslušan, izuzetno lak za dresuru. Nežnog je zdravlja i kratkog životnog veka, svega 6-8 godina. Ranije je nemačka doga predstavljala lovnu rasu, a danas je sinonim za psa čuvara.

Engleski mastif

Rasa engleski mastif je jednostavno rečeno enormne veličine. Kao što je nemačka doga najviši, engleski mastif je najteži pas na svetu. U proseku, ova rasa ima visinu od 76 cm, a težinu od 113 kg. Rekord u težini jednog psa drži upravo engleski mastif Ajkama Zorba, sa čak 156 kg.

Mastifi su nežni divovi, verni pratioci svoga gospodara, jako privrženi deci. Prema strancima su obazrivi. Inteligentni su i lako uče, ali ih je pre svega ostalog potrebno na vreme i dobro socijalizovati. U suprotnom mogu stvarati razne probleme.

Napuljski mastif

Već na prvi pogled jasno je da sa napuljskim ili italijanskim mastifom nema šale. Njegova glomazna figura izaziva kod svakog stranca osećaj strahopoštovanja. Iako odaje utisak izuzetno opasnog psa, ustvari je reč o mirnom, umiljatom psu, koji je izuzetno privržen vlasniku i čitavoj njegovoj porodici. Zna da bude jako tvrdoglav, što može da stvara probleme tokom njegove dresure. Napuljski mastif je neustrašivi čuvar, koji će dati sve da sačuva svoju porodicu. Veoma retko laje i uglavnom ne upućuje nikakvo upozorenje pre nego što napadne onog ko se približi teritoriji koju brani.

Prosek visine odraslog zdravog mužjaka kreće se u rasponu 66 do 78 cm. Dostiže težinu između 59 i 70 kg.  Ženke su manje, prosečno visoke između 61 i 74 cm, a teške od 50 do 59 kg.

Njufaundlender

Za razliku od mnogih drugih velikih pasa koji su uglavnom odgajani da budu čuvari, njufaundlender je prvobitno služio kao pomoć ribolovcima. Njegova snažna, mišićava konstitucija i odlične plivačke sposobnosti činili su ga idealnim čovekovim pomoćnikom u lovu na ribu. Takođe, to je i pas spasilac koji je često skakao u vodu i iz nje izvlačio ljude koji se dave. Dobroćudan je i miran. Obožava decu i prema njima se ponaša zaštitnički, sa puno pažnje. Ne voli da bude u zatvorenom prostoru, pa je onome ko ga čuva potrebno veliko dvorište. Vrućina mu jako smeta.

Njufaundlender dostiže visinu od 69 do 76 cm, a težinu do 68 kg. Njegova gusta, jaka dlaka, koja ga inače čuva od hladne vode, čini da ovaj pas deluje još krupnije.

Bernardinac

Iako ogroman i odvažan, bernardinac je ustvari pas izuzetno blage naravi, prava velika maza. On je veran svom gospodaru, ali od njega zahteva ogromnu pažnju, jer ne podnosi samoću. Jako voli decu, pažljiv je i zaštitnički nastrojen prema njima. Nekada je sa velikim uspehom obavljao ulogu psa spasioca, ali je danas postao pravi porodični pas.

Što se mera tiče, prosečno raste do visine 63 – 76 cm i težak je između 63 i 82 kg.

Autor: Dragan Antić

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *