Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Nega psa u zimskom periodu

Zimsko doba sa niskim temperaturama praćenim mrazom, padavinama i oštrim vetrom rizik da se ljubimac razboli. Čak i za polarne rase nagli izlazak i dugotrajan boravak na hladnoći može biti opasan.

Belim, snežnim pahuljama i dubokom snegu ne raduju se samo deca i ljubitelji zime, već i većina pasa. Opravdana briga vlasnika treba da postoji, pa valja podsetiti šta je neophodno obezbediti psu za ovo godišnje doba. Nije bauk i ne predstavlja problem, ako je pas i vlasnik spremno dočekaju. Pridržavajući se određenih pravila, izbegavaju se nelagodnosti i gazdi ostaje da uživa u zimskim čarolijama sa svojim najboljim četvoronožnim prijateljem.

zima

Na minusu

Ukoliko pas živi u stanu, bez obzira na rasu i dužinu dlake, nema priliku da se postepeno navikne na niske temperature, što podrazumeva rast duge i guste zimske dlake i poddlake, kao i potkožno deponovanje masti. Čak i za polarne rase nagli izlazak i dugotrajan boravak na hladnoći može biti opasan. Zato je najsigurnije da kućnog ljubimca, naviknutog na život u toplom, vlasnik pripremi za zimske šetnje tako što će mu obezbediti adekvatnu garderobu.

Pravi ljubitelj pasa neće dozvoliti da mu mezimac nazebe, kad u hladnim danima pođe u redovnu šetnju. Malim psima se pletu posebni džemperi ili šiju ogrtači, jakne, kaputi. U specijalizovanim radnjama za životinje izbor garderobe je odličan. Kao u pravom butiku, može se doći sa psom kako bi isprobali šta mu više odgovara – mekani džemper, šuškava jakna sa krznenom postavom ili bez nje, s kapuljačom koja se skida, i da se ne omaši veličina. Postoji čak i obuća, tj. čizmice u raznim veličinama, koje su sjajna zaštita za šape. Međutim, većina pasa ne prihvata da ih nosi. Ošto vaš pas mora imati, svakako je kaputić ili džemper.

Bez obzira na hladno vreme, psa koji živi u stanu treba svakodnevno izvoditi u šetnju, a po povratku mu obrisati šape, a ako je telo pokvašeno, istrljati ga peškirom i osušiti fenom. Bez preke potrebe ne preporučuje se šišanje i kupanje psa u toku zime.

Smeštaj i hrana

Pas koji boravi napolju, u stanju je da se aklimatizuje na niske temperature, ali podrazumeva se da ima obezbeđeno sklonište. Kućica za psa mora biti adekvatno termički izolovana. Dimenzije kuće treba da budu takve, da pas ima dovoljno mesta da ustane i okrene se, ne više, kako bi je zagrejalo sopstvenim telom. mu staviti podlogu od stiropora i slame, kao i toplo ćebe. Kućica mora biti tako napravljena i smeštena da vetar ne duva direktno na psa, a najbolje je da vrata budu sa strane. Ako ovo zvuči isuviše komplikovano ili vlasniku ostavlja nedoumicu da će se pas prehladiti, jednostavno rešenje je pustiti mezimca u svoj dom kako bi prespavao na toplom.

Pored suvog smeštaja, neophodna je energetski bogata hrana. Pas treba da jede lako svarljivu i kaloričnu hranu, s povećanim sadržajem proteina i masti. Najsigurniji izbor je granulirana hrana za pse, poznatog proizvođača, koja je adekvatno izbalansirana.

Voda se mora zagrejati, da je pas pije mlaku. Treba je davati u manjim količinama, ali češće, da se ne zaledi. Nikako je ne ostavljati u posudi za piće jer će se zamrznuti, a žedan ljubimac će lizati led, što je put do prehlade.

Ukoliko je pas vezan, mora mu se obezbediti dovoljno dugačak lanac, najmanje tri metra, mada treba izbegavati držanje na lancu.

Prehlada i promrzline

Zimsko doba sa niskim temperaturama praćenim mrazom, padavinama i oštrim vetrom rizik da se ljubimac razboli. Psima koji žive napolju, a i onima koji izlaze u šetnju iz svog toplog stana, preti opasnost od promrzlina i prehlada. Najveći broj promrzlina kod pasa se javlja na šapama i vrhovima ušiju.

Vlasnik traba da vodi računa da ne pretera u igri na snegu, kako se uživanje ne bi pretvorilo u mučenje ljubimca. Treba obratiti pažnju da četvoronožni prijatelj ne jede sneg jer će to izazvati zapaljenje grla i pojavu temperature.

Dužina dlake igra značajnu ulogu u zaštiti psa. Dugodlaki psi su otporniji na hladnoću od kratkodlakih rasa. Veći pas je zaštićeniji od niskog, koji je tek nekoliko centimetara iznad snega.

Vlasnik nikad ne sme da ostavi psa samog u automobilu, jer se on zimi ponaša kao frižider, pa životinja, usled hladnoće i smrzavanja, može i uginuti.