Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Nega psa u zimskom periodu

Pokrećemo ovu temu jer smatramo da nismo baš puno pisali o ovome.

Kao što je već poznato većina pasa obožava sneg i svima je smešno i simpatično kada ugledaju psa koji se igra,valja,kopa po snegu i jede ga. Međutim malo je onih koji znaju da to može da bude opasno po njega.

Evo šta šta treba da znate i kako da negujete psa kada su niske temperature.

Ma koliko pas delovao otporno na zimu i ma koliko on voleo sneg morate uzeti u obzir razne faktore pre nego što ga izvedete u dužu šetnju.

Veliku ulogu kod pasa igra visina i dlaka ali to opet ne znači da je on otporan. Primera radi, lovački psi koji se zimi nalaze u lovu, dosta se kreću, zagrejani su i ne smeta im hladnoća, ali čim stane počinje da se hladi i počinje ubrzano da diše, a sve to može da dovede do dehidracije jer zimi je vazduh težak. Savet je da u tim situacijama ponesete neki manji termos u kojem će uvek biti mlaka vode. Ovaj sistem primeniti i na pse koji idu sa vlasnicima u duge šetnje zimi.

Takođe i jastičići na šapama kod pojedinih rasa mogu da promrznu i izazovu veliki problem kod hodanja.

zima

Dlaka je bitna ali ne i totalna zaštita psa, recimo područje tkiva na rebrima je kod pasa obično debljine 0.5 do 1cm što je takođe izloženo promrzlinama, jer tu nema sala da ga čuva.

Treba izbegavati da pas pliva zimi jer je izložen unutrašnjim promrzlinama i to posle postaje veliki problem.

Danas u svakom bolje opremljenom pet shopu ima neoprenskih prsluka koji greju telo kada je u pokretu i kada stoji,sto je veoma dobar vid zaštite za psa koji zimi pliva.

Ukoliko vidite da vaš pas usporava i učini vam se da nije baš pri kondiciji najbolje bi bilo da odmah krenete kući i da ga utoplite.

Kada stignete sa psom iz lova ili iz dugačke šetnje prvo ga treba detaljno obrisati i pregledati. Smestiti u boks ili sobu koji bi trebalo da ima suvu prostirku u kućici. Psima koji žive u dvorištu i imaju kućicu trebalo bi staviti slamu jer je dobra zaštita od hvadnoće i čuva dlaku.