Nega psa: pet stvari koje možda radite pogrešno

I kao najiskusniji vlasnik, i iz dobre nemare, može vam se desiti da pogrešite u ovim stvarima.

Ljubav  i briga vlasnika prema psu nema granice, ali nekada ni vlasnici nisu potpuno sigurni kako naše drage prijatelje treba negovati, jer se njihove potrebe vrlo često razlikuju od naših potreba. Zbog toga vam danas predstavljamo pet najvećih mitova, koje vlasnici vrlo često upražnjavaju a ne bi trebalo.

Paraziti se moraju čistiti tokom čitave godine

Prevencija parazita je potrebna tokom čitave godine. Neke vrste parazita poput recimo glista, mogu zaraziti našeg ljubimca tokom čitave godine, pa je neophodna prevencija. Ipak, osim glista, primećeno je čak i da krpelji napadaju tokom zime, zbog promenjenih klimatskih uslova, pa vam je jasno zbog čega je prevencija parazita neophodna tokom čitave godine.

Sterilizacija nije loša za životinje

Vaš pas neće promeniti ličnost ukoliko ga sterilišete. Da, svakako da će malo promeniti ponašanje, neće više naskakati na kuje, a neće ni obeležavati teritoriju mokraćom toliko. Ipak, sterilizacija će mu zaštiti zdravlje, a tu se pre svega na zaštitu od raka testisa, prostate i sličnih oboljenja.

Psi ne obeležavaju teritoriju mokraćom stalno

Da, poznati su slučajevi kada psi obeležavaju svoju teritoriju mokraćom, Međutim ukoliko to primetite da je počeo naglo da radi u stanu to može značiti neku vrstu oboljenja pre svega prostate. Zbog toga je neophodno odmah je odvesti kod veterinara.

Životinjama se moraju prati zubi

Održavanje higijene usne duplje kod ljubimaca kao i kod čoveka je neophodno kako bi se sačuvalo zdravlje. Ukoliko ne perete zube redovno vašem ljubimcu, on može imati problema sa bolestima desni, pokvarenim zubima, i sličnim problemima.

Hrana nije jedini način da pokažete vašem ljubimcu da ga volite

Hrana nije rešenje kada psa želite da nagradite. Da, jako je teško odoleti kada recimo vaš pas očekuje poslasticu, ali problemi sa gojaznošću su mnogo veći nego da njegovu ishranu držite pod kontrolom. Kada vaš pas očekuje nagradu, pružite mu igru, to je najbolje što možete da učinite za njega.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *