Nega psa: 4 pravila bez kojih se ne može

Redovno četkanje krzna i pranje zuba, doprinosi lepšem izgledu vašeg ljubimca, međutim, održavanje higijene je važno i za njegovo zdravlje, jer može da spreči mnoge probleme.

Prvo treba da nabavite odgovarajući pribor, što će vama olakšati posao i učiniti ga prijatnijim vašem ljubimcu. Raspitajte se kod veterinara koju četku, češalj i makaze da nabavite.

Četkanje dlake psa
Dovoljno je da odvojite nekoliko minuta za četkanje psa.Tako ćete ukloniti prljavštinu sa krzna, sprečićete da se umrsi, a ono će izgledati lepše i sjajnije. Veterinar će vam reći koliko često treba to da radite, u zavisnosti od dužine i gustine krzna, kao i rase vašeg psa.

Najčešće kratkodlake pse treba četkati jednom sedmično, a dugodlake svakog dana.To se radi od glave psa prema repu, od leđa ka stomaku, a na kraju treba očetkati i šape.

Ukoliko se krzno umrsilo u čvorić, nemojte da ga vučete, jer će to boleti ljubimca, pa će kasnije na sve načine izbegavati četkanje.Takodje,umršeno krzno ne treba seći.

Postoji specijalna četka kojom se krzno može razmrsiti ili čvorić ukloniti. Nekim psima je neophodno redovno šišanje krzna, ali to treba da prepustite profesionalcu, kako ne biste povredili psa.

Kupanje pasa
Koliko često ćete kupati psa, zavisi od toga koje je pasmine, kakvo mu je krzno i da li živi napolju, u dvorištu ili u kući.Iako brčkanje u kadi čuva zdravlje kože pasa i uklanja višak masnoća i prljavštinu koji su uzroci neprijatnog mirisa, za neke pse kupanje može da bude previše stresno. Zato i o ovome treba da se posavetujete sa veterinarom. On će vam takođe preporučiti odgovarajući šampon, ili će reći da psa kupate samo vodom. Prilikom kupanja psa u kadi, prvo na dno kade stavite gumenu podlogu, kako se vaš ljubimac ne bi okliznuo i povredio.

Pranje zuba pasa
Redovno pranje zuba se preporučuje i za pse i za mačke, kako bi se sprečilo stvaranje kamenca i pojava parodontoze, koja je česta kod životinja. Najbolje je da sa pranjem zuba psa počnete kada su mali, kako bi se navikli na to. Nabavite pastu koja je bezbedna za pse ili to radite sodom bikarbonom. Ako primetite da vaš pas ima neprijata dah, obratite se veterinaru, jer to često može da bude znak bolesti zuba.

Secite im nokte
Ne dozvolite da nokti vašeg ljubimca budu previše dugi, da ne bi povredili sebe, vas ili druge životinje, a sprečićete i uništavanje nameštaja. Dok im sečete nokte psu, imaćete priliku da pogledate da li imaju probleme sa otokom šapa, jesu li se možda povredili i slično. Posle svake šetnje po gradu, operite šape svom psu. Tako ćete ukloniti prljavštinu koja može da izazove razne upale ili infekcije.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *