Kako negovati brkatog odnosno bradatog psa

U ličnu higijenu psa na prvom mestu spade kupanje. Na taj način oslobađamo ga prljavštine i prekomernog nakupljanja kožne masti. To se uglavnom odnosi na pse koji žive u stanu (kući).
Prilikom kupanja pas može da se prehladi. Zato prostorija u kojoj ga kupamo mora biti zagrejana. I voda u kojoj kupamo psa treba da bude topla , oko 30 stepeni. Može da se ugreje najviše do 35 stepeni C.
Psu kupamo samo telo. U vodu ga potapamo  samo do polovine odn. u visini stomaka. Glavu i uši ne peremo. Oni zahtevaju posebnu higjenu.

Za pse koristimo posebne šampone i  sapune. Šampon ne sme da sadrži sodu. Sapunica ne sme da uđe u oči I uši. Telo dobro isprati od sapunice. Sušimo ga frotirom. Ako živite u stanu I ukoliko je zima možete koristiti i fen, ali da isti bude podešen na što nižu temperaturu sušenja .Posle kupanja pas mora ostati u zagrejanoj prostoriji najmanje dva sata.  Ako imate dvorište, a leto je možete ga pustiti u dvorište da se osuši na suncu.

Najčešće se prljaju psi niskog rasta, kao I lovački psi koji, ukoliko im se ne posveti pažnja, mogu da dobiju neprijatne mirise.
Mladi psi – Ne preporučuje se često kupanje mladih pasa. Do prve godine života treba ih kupati samo po potrebi, ako se jako isprljaju, ili dobiju neprijatan miris. Posle kupanja posvetiti  posebnu pažnju sušenju. Najmanje dva sata posle kupanja, pas treba da ostane kod kuće. Zimi ga kupajte uveče pred spavanje, a izvodite napolje tek ujutro.

Patuljasti-snaucer
Psi koji imaju bradu – Kod ovih pasa brada I deo oko usta čisti se posle svakog obroka. Na istoj se zadržavaju ostatci hrane pa to izgleda nehigijenski. Ukoliko je brada duža, možete je oprati sa blagom sapunicom u malom lavoru i tu je isprati. Ako nije mnogo uprljana, dovoljna je i mokra krpa.

Uši  – Napomenuli smo da se uši psima ne peru. Za njihovo čišćenje koristimo vatu ili gazu namotanu na prst, ili štapić. Postoje i posebni štapići koji se kupuju u specijalizovanim radnjama za životinje. Mogu koristiti i štapići za decu.  Oni se umaču u parafinsko ulje , ili desetoprocentni rastvor alkohola. Tako se uklanja ušna mast koja se zove cerumen. Ako se o tome ne vodi računa može doći i do upale ušnog kanala.

Kod dugodlakih pasa, setera ili španijela, dlaka raste i u unutrašnjem delu ušiju, pa  istu treba uklanjati jer se u suprotnom na njoj zadržava prljavština ,ili skuplja ušna mast. Ona može dovesti do infekcije, odn. upale, ako se ne sprovodi redovna higijena te regije.
Ukoliko pas cvili, uznemiren je, ili trese ušima, to je signal da sa ušima  nešto nije uredu. U tom slučaju ga obavezno odvedite kod veterinara.
Očni kapci – I očne kapke treba održavati u čistom stanju. Oči se nikada ne peru I ne smeju da dođu u kontakt sa sapunicom. Prašina, hladnoća, ili bakterije mogu izazvati upalu očnih kapaka, ili konjuktivitis. Takođe problem mogu praviti i dlake koje rastu oko očiju kod pasa sa dugom dlakom, jer se tu  zadržava prljavština i prašina.
Za održavanje higjene očiju koristi se čaj od kamilice. Na prst namotajte gazu, ili vatu i nežno psu isperite oči. Ako do upale dođe, obavezno se obratite veterinaru.

Author: Ljiljana

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *