Nega i ishrana pasa u proleće

Prolećne temperature, listanje i cvetanje najavljuju nam prijatan boravak u prirodi, zajedno sa ljubimcima. Obavezno zaštitite svog psa nekim od preparata protiv buva i krpelja, a od trenutka kada stavite ogrlicu ili ampulu proći će minimum 24 sata pre nego što pas dobije kompletnu zaštitu.

Obavezno pregledajte psa posle šetnje, da se slučajno nije zakačio neki od krpelja. Pogledajte dobro uši, šapice, stomak, pazuh i prepone. Time ćete eventualno uočiti neku povredu ili strano telo, kao što je popino prase, trava koja može da napravi velike probleme ako se ne primeti na vreme.

Psi su skloni prolećnim alergijama. Polen iz prvog cvetanja drveća, maslačka i lala, kao i prašina, buđ i ujedi insekata mogu izazvati alergijske reakcije. Simptomi su češanje, kijanje i masnoća kože. Ako primetite kod svog ljubimca ove simptome uz iscedak iz očiju ili nosa, obavezno potražite pomoć veterinara. Nikada ne koristite ljudske lekove za alergiju, jer možete napraviti mnogo veći problem.

U rano proleće je normalna pojava da se vaš ljubimac pojačano linja. Redovno četkanje krzna je sada itekako neophodno, jer stimuliše kožu i sprečava ućebavanje dlake. Obavezno pročitajte naš tekst o higijeni dlake pasa, odnosno mačaka.
Kako će u ovom periodu ljubimac imati pojačanu želju za šetnjom i igranjem, ishranu ćete prilagoditi na osnovu njihove aktivnosti. Recimo, ako na pakovanju piše da psa treba hraniti od 170-280g, vi ćete izabrati 280g, ako je pas veoma aktivan. Više aktivnosti njima znači i više proteina, vitamina i masti. Izaberite neki od ukusa granula i posmatrajte kako vaš ljubimac uživa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *