Ne ostavljajte pse u automobilu po vrućini!

Brojni ljubimci svakoga leta pate kada ih vlasnici ostave u vrućem automobili “samo na trenutak”, dok obavljaju neke hitne obaveze. Međutim, automobil se na vrućini, kako za decu, tako i za ljubimce, pretvara u opasnu zamku.

Temperatura vazduha u automobilu po vrućini se vrtoglavo penje

Temperatura vazduha u automobilu po vrućini se penje mnogo brže nego što mislite. Ako je auto parkiran na suncu, a napolju je temperatura od 25 stepeni Celzijusa, u automobilu će za nekoliko minuta biti 40 stepeni. Ako je vrućina veća, primera radi, oko 35 stepeni, u autu za manje od 10 minuta može biti čak 50 stepeni.

Posledice mogu biti katastrofalne. U najgorem slučaju životinja može uginuti od toplotnog udara. Jedna od posledica je i teško oštećenje mozga koje može nastupiti već nakon desetak minuta.

kola pas1

Simptomi toplotnog udara

Pas pogođen toplotnim udarom je uznemiren, vrlo žedan, ima gustu pljuvačku i teško dahće. Nema apetit, jezik mu je potamneo, malaksao je, ima povišenu temperaturu i u težim slučajevima krvavi proliv, povraćanje i očigledan je manjak koordinacije. Ako primetite simptome, odvedite psa kod veterinara ili, u blažim slučajevima, dajte mu mnogo vode, i odvedite ga na hladnije mesto.

Šta učiniti ako vidite psa u automobilu po vrućini?

Naravno da ne smete provaliti u tuđi automobil i pustiti psa. Možete pozvati policiju i lokalno društvo za zaštitu životinja, zapisati broj registarskih tablica i opis automobila. Dok pas ne bude izvučen ili se ne vrati vlasnik, ne napuštajte ga.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *