Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Ne nasedajte na mitove o vremešnim ljubimcima

Prirodni ciklus kako kod ljudi, tako i kod pasa ide svojim tokom, a starenje je sastavni deo života. Ipak, kada gledamo pse izvlači se zaključak da ne stare sve rade pasa istom brzinom niti su znaci starenja kod svakog psa isti.

U proseku psi mahom žive oko 15 do 20 godina ukoliko im se pruži adekvatna zaštita i nega. Iako vlasnički psi izgledaju veselo i razigrano, mnogi možda ne znaju ili zaboravljaju da su psi kada napune sedam godina zapravo u starijoj dobi.

To znači da psi brzo stare pa je u tom periodu bitno voditi ih na pregled kod veterinara barem dva puta godišnje kada se približe ovim godinama.

Zahvaljujući savremenoj tehnologiji i medicimi psi žive znatno duže nego pre recimo dvadesetak godina. Za to su zaslužni vlasnici ljubimaca koji svoje pse gledaju kao na člana porodice i zahtevaju najbolju brigu za njihovu dobrobit.

stari pas

Uprkos tome još postoje neki mitovi u koje mnogi veruju.

Starenje je krivo za sve

Trebalo bi imati na umu da starost nije bolest, već rezultat štete koju organizam nije uspeo da popravi. Godine nisu dobar način za stvaranje mišljenja o zdravlju ljubimca.

Postoje neke zdravstvene činjenice vezane za starenje kao što su veća šansa raka, artritisa i slabljenje rada mozga, srca, bubrega i jetre, no takvi problemi mogu se i dalje medicinski lečiti. Stoga, vodite svog ljubimca na redovne preglede.

Ne postoji ništa što se može učiniti

Mnogi vlasnici zbog starosti svojih ljubimaca misle kako se razni simptomi njihovih bolesti ne mogu lečiti, naravno to nije istina. Mnoge posledice bolesti kod starijih životinja poput umora ili problema sa zadahom mogu se smanjiti.

Životinjama je dovoljan jedan pregled godišnje

Nakon četvrte godine života, svaki ljubimac trebao bi početi posećivati veterinara dva puta godišnje. Bolesti kod životinja mogu jako brzo napredovati ako ih se ne leči na vreme. Rano otkrivanje problema značajno će pomoći sa lečenjem i možda čak spasiti život ljubimca.

Anestezija je prevelik rizik za starog ljubimca

Životinje danas dobijaju izuzetnu brigu. Čak više ne moraju imati problema sa zubima.

No za bilo kakve ozbiljnije zubarske zahvate i za bilo koji hirurški zahvat ljubimcu treba dati anesteziju. To danas zaista više ne predstavlja problem i vlasnici svoje ljubimce mogu bez straha dati veterinarima u ruke kad je u pitanju zahvat – od ozbiljnih operacija do najobičnijeg čišćenja zuba.