Ne baš prijatan susret sa nepoznatim psom

Većina je pas prijateljski raspoložena, ali nekada je bolje krenuti od pretpostavke da je izgubljeni ili ulični pas uplašen. Nije bitno koje rase, boje ili veličine je pas, svi psi grizu.

Verovatnije je da će ugristi ako su uplašeni ili se osećaju ugroženima. Sledeći navedene predloge na dobrom ste putu da sačuvate svoju bezbednost koliko god je to u vašoj moći i da komunicirate sa psima kojima nećete predstavljati pretnju.

Predstavljamo vam nekoliko saveta i kratkih objašnjenja što treba da uradite u tim momentima i zašto:

Stanite. Budite stablo! Lov je prirodan za pse. Bežanje od nepoznatog (ili poznatog psa) može ohrabriti njegov instinkt za proganjanjem plena. Najbolje je ostati na mestu.

susret sa psom

Skrenite pogled: gledajte u stranu ili dole u odnosu na psa. Direktan kontakt oči u oči, pas može protumačiti kao pretnju.

 “Dobar kuca, idi kući.” Vikanje može uznemiriti i uzbuditi psa, stvarajući reakciju iz straha. Najbolje je ostati smiren i tih.

Okrenite telo: okrenite se bočno od psa. To za njega predstavlja nepreteći položaj. Nemojte mu okrenuti leđa ili ga izgubiti iz vida.
Otiđite kad se pas počne kretati. Ukoliko vam je pas još u vidokrugu, krećite se polako unazad i ostanite svesni njegovog položaja.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *