Naučite svog psa u 5 koraka da ne vuče dok je na povocu

Umesto da u šetnju uživate sa svojim psom, vi se izbezumite, istraumirate, unervozite i šetnja vam presedne, i samo zbog jedne, jedine stvari, a razlog tome je što vaš pas ludački vuče povodac. “Gušenje, kašljanje, iščašeno rame, vi nervozni – pas nervozan… Poznato?!  Zašto pas vuče dok je na povocu, a očigledno ni njenu to ne prija?

Neki od razloga su sledeći:

 

1. Naučio je da je to sasvim prihvatljivo ponašanje

2. Inače psa šetate na tzv. Flexi povocu, koji je uvek napet…

3. U jednoj fazi koristili ste metodu trzanja, kada je povodac zategnut, taj je osećaj psu zapravo
apsolutno najbliskiji…

4. Ne može da vas sluša, spori ste, niste mu zanimljivi, šetnja s vama je dosadna… zato vađ pas smatra da je najbolje da vas odvuče do bilo kog mirišljavog mesta koje mu se čini zamiljivim – vreme je da vi postanete zanimljiviji!

5. Nikada niste učili psa da pristojno hoda na povodcu, već ste mislili da to dođe samo od sebe kada napune otprilike godinu dana.

 

 

 

Kako popraviti ono što smo sami zeznuli?!

Pre nego što nabrojimo neke od načina i potrebne korake, bitno je da se napomene da nema mesta za nervozu. Količina stresa i nervoze u odnosu između vas i psa tada samo raste i stvar se komplikuje, pas počinje još jače da vuče, jer ne želi da bude  pored vas dok ste ljuti, a vi ste još ljući jer vam nije jasno kako njemu nije jasno da ne želite da vuče.

 

 

Svaki put kada pas vuče poželjno je da stanete i budete mirni, pozovete psa opet, pa zajedno s opuštenim povocem nastavite dalje. Nekada šetnja od 20 metara, može potrajati i po pola sata. Ali to nije toliko šetnja koliko je zapravo škola – i to morate odraditi korak po korak, kako biste jednoga dana mogli bezbrižno šetati sa vašim ljubimcem.

Budite veseli u šetnji, rešite se mobilnog telefona i budite bar tih 15-20 minuta dnevno skoncentrisani na psa. To je ključno vreme koje provodite zajedno i povezujete se, stoga se dajte u to svim srcem!

 

 

Ima pasa sa jakim nagonom za gonjenje plena, ali znali ste u šta se upuštate – ne?
Ako se psu hoće, on će vas vući će vas dok traži svoje mesto da obavi šta treba, stoga pre nego što krenete u dužu šetnju, zaustavite se, tražite od psa da se smiri ili sedne i otpustite ga nekom komandom, npr “njuškaj”, “slobodan”, “možeš”, ” ‘ajde”, itd.

Kako se rešiti natezanje na povodcu – korak po korak:

Prvi korak:

Odlučite se za neki zvuk (potapšate se po nozi, nekoliko puta) ili komandu (“K nozi”, “polako hodaj”, “tu budi” “uz nogu”, itd.). Za početak vežbajte na neutralnom prostoru kao što je vaš dom. Izgovorite komandu ili proizvedite zvuk, pas mora biti blizu vas, a vi u rukama držite hranu – kada vas pas pogleda i/ili pokaže interes za vas – dajte mu hranu. Menjajte položaj, krećite se po stanu, ali ne idite predaleko i nagrađujte psa. Zabavljajte se, obraćajte mu se veselim glasom, jer želite da pas poveže nešto lepo sa ovom komandom koja vam treba celi život. Bacite se na posao i odradite to kako treba.

Kada pas na vašu komandu ili zvuk već fino reaguje, pokušajte nakon toga da se pomerite nekoliko koraka (ne više od 3-4 za početak) i kada pas počne d avas prati dajte mu nagradu. Sada spajate tu komandu sa kretanjem. Ako ovo ne funkcioniše, vratite se korak unazad.

Vežbajte ovo temeljno i ne menjate mesto vežbanja. Ovo mora biti savršeno odrađeno u vašem domu, što znači da ako umereno napredujete po ovim koracima koje navodim, kao završni cilj želite da vas pas prati po stanu. U prvim trenutcima možete ovo vežbati bez povodca, čisto da je vama lakše pravovremeno da ga nagradite. Kasnije svakako ovo morate vežbati sa povodcem u stanu.

Drugi korak:

Celu stvar koja je opisana pod tačkom jedan sada počinjete da vežbate  napolju, na području bez ometanja. Ne trebaju vam drugi psi, mačke, hrana na podu, auti ni bicikli. Znači, nađite neku nefrekventnu stazicu i budite izolovani sa svojim psom. Vežbu uradite nekoliko puta i onda nakon toga veselo odvedite psa kući – sve mora biti u veselom tonu, kako bi pas imao motivaciju. U ovoj fazi kada ravne linije kojima hodate idu jako dobro, možete početi i menjati smer. Želja vam je da vas pas prati na opuštenom povodcu – on sada ne mora biti zalepljen uz vašu nogu – to još nije cilj. Olakšavajući faktor psu svakako je da uvek hoda uz istu nogu, jer mu je onda samo učenje ponašanja jednostavnije – dakle odlučite koja vam je draža strana i držite se toga. Takođe, ako još niste – sada morate uvoditi komandu kojom otpuštate psa da njuška po livadi.

Treći korak:

Postepeno povećavajte smetnje u svojoj okolini. Znamo da je ovo jako teško, jer vi ne odlučujete o tome, ali ipak, vi dovoljno dobro poznajete svoj kvart ili komšijski kvart pa znate kuda možete otići. Sve vreme povodac treba biti opušten i ni u kom trenutku ne biste trebali vući psa. Ako on vas povuče, stanite mirno i pričekate da se pas vrati pored vaše odabrane noge ili promenite smer kretanja i pozovite psa da vas prati – sve opet smireno i pored vas na opuštenom povodcu. Ako stvari naglo krenu u lošem smeru sigurno ste ometajuće faktore digli prerano i previsoko. Stoga se vratite korak unazad. Ako su početni koraci dobri i stabilni, kasnije će vam biti lako. Stvarate temelje, nemojte se žuriti. Ni kuća se ne gradi u dva dana. Pa makar bila kućica za psa.

Poslednji korak:

Kada ste odradili postepeno sve smetnje na koje nailazite u životu (bar sa psom), treba da počnete
proređivati nagrađivanje hranom. Dajte hranu psu svaki drugi, treći ili četvrti put, ali nemojte izostaviti verbalnu pohvalu. Budite dobro raspoloženi (ako niste, glumite), budite temeljni u tome što radite i kada počnete da gubite volju setite se da želite da uživate u šetnji sa svojim psom. Dajte psu strpljivo do znanja šta želite od njega.

 

 

 

 

Danas takođe često možemo videti da ljudi umesto ogrlice psima stavljaju nose orme ili hamove. Stavite na psa šta god želite, ovaj princip učenja se ne zasniva na pomagalima, jer cilj – da pas hoda uz vas na opuštenom povocu ostaje isti, tako da metoda rada ostaje ista. Takođe, ne morate koristiti kliker, kao na posteru – dovoljan je neki kratki odobravajući usklik: “Daa!” “Yess!” ili “Braavo!” veselim glasom je dovoljno!

Neki od problema koji mogu nastati sz: pas počinje žvakati povodac, skače, ne želi uzeti hranu, zatrčava se na kraj povoca, nemiran je, laje. Sve su to znakovi da ste ili ubrzali sa nekim korakom ili ste prespori u menjaju svojih smerova, pa pas nije siguran da li dobro radi i pokazuje vam to na jasan način.

Teško je sada za svaku ovu reakciju dati neki odgovor, jer je svaki slučaj individualan i treba mu se posvetiti. Vi u svakom slučaju najbolje poznajete svog psa, pošto sa njim živite. Budite smireni, strpljivi, dosledni i svakako jasni u onome što želite.

I na kraju – imajte na umu da je ovo izuzetno zahtevna vežba i za vas i za psa, a svakako i najvažnija od svih! Ustvari, trebaće vam u svakom trenutku koji provodite sa svojim psom – i to ceo njegov život – pa se onda toliko i posvetite. Rezultati neće izostati.

Osmeh na lice, povodac u ruku, nagradice u džep i UVEK je preporučljivo da radite sa psom dok je gladan.

Evo kako to radi poznati trener Victoria Stillwell.

Izvor: rujanajeger.com

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *