Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Naučite štene da ostaje bez vas kod kuće

Ostavljanje u kući bez nadzora obično je jedan od problematičnijih trenutaka u odgoju vašeg novog psića. Jer, čak i ako je stekao kućne manire, ne mora da znači da će ih poštovati kada nije pod vašim nadzorom.

Evo nekoliko pravila koja će barem ublažiti potencijalnu štetu:

Najbolje bi bilo da jednu prostoriju opremite kao „dnevni boravak“ psa koji će koristiti prvih dana po dolasku kod vas. To ne znači da prostorija treba da bude namenjena isključivo njemu, već da je bezbedna.

Takođe, poželjno bi bilo da je pod prekriven linoleumom ili sličnim materijalom, dakle da je u pitanju nešto što se lako čisti. Pas iz zdravstvenih razloga ne sme boraviti na pločicama! Isto tako, ne stavljajte najlon, poput onog za krečenje, jer će ga pas sigurno kidati, a od većeg komada bi se mogao i ugušiti. U prostoriji obavezno moraju biti i ležaj, posuda sa vodom i igračke.

Ukoliko imate dvorište i napravili ste boks za psa, u njemu obavezno mora biti kućica sa dobrom izolacijom od hladoće.

Mnogi vlasnici zloupotrebljavaju postojanje boksa i koriste ga čak i onda kada nije neophodno – psi provode duge nizove sati, pa čak i dane u boksovima, što je apsolutno pogubno po njihov psihički i fizički razvoj!

Zatvarajte psa u boks samo kada je zaista neophodno. Takođe, kada ga pustite napolje, ne svodite to samo na puko istrčavanje po dvorištu, već posvetite dovoljno vremena kontaktu sa psom, treningu i šetnji.

Izmorite psa pre nego što odete. Sprovodite duge šetnje uz igru, a ukoliko je štene još uvek premlado za izlazak napolje, onda aktivnu, naporniju igru u kući.

Psi provode dosta vremena spavajući, tako da će sit i umoran psić spavati veći deo vremena dok niste tu.

Pritom naravno vodite računa da ne preterate, da ne prelazite mogućnosti vašeg ljubimca – preterana fizička aktivnost može biti opasna za pse u razvoju, pogotovo za krupnije pse.

Igračke će psiću odvući pažnju sa nekih predmeta koje ne bi trebalo da grize. Gledajte da mu dovoljno često pravite/kupujete nove, zanimljive igračke.

Ukoliko se vratite kući i zateknete nered, nikada nemojte grditi psi- ća zbog nečega što je uradio u prošlom vremenu! Ovo neće imati nikakvog efekta, jer kao što smo već napomenuli, da bi kazna bila efikasna, mora biti trenutna!

U suprotnom, jedini efekat koji možete proizvesti je da će se pas osećati zbunjeno, uplašeno i nesigurno, što može imati trajne negativne posledice na njegovo ponašanje. Jer, u njegovim očima, vi ga ne kažnjavate sa razlogom.

Iz priručnika za pse