Naučite psa da se ne plaši zvuka petarde

Posledni dani u godini su dani slavlja, muzike, radosti. Takvi dani ponekim vlasnicima pasa su uništeni činjenicom da će njihovi psi biti prestravljeni zvukom petardi i vatrometa. Taj strah pas iskazuje drhtanjem, izbezumljenim bežanjem u panici i skrivanjem.
Ponekad imamo osećaj da se na ulici odvija pravi rat u kom je pobednik onaj najglasniji. Ljudskom uhu ova je buka ponekad nepodnošljiva, pa možete samo zamisliti kako to doživljavaju naši kućni ljubimci. Strah od buke, posebno petardi, pucnjave i groma, sasvim je normalna reakcija u životinjskom svetu.

Reakcija

Reakcija se obično manifestuje dahtanjem i vidnim strahom i pokušajem životinje da se sakrije. Kod nekih pasa strah može izazvati pokušaje bega. Tada uplašena životinja trči po stanu, kopa po parketima, skače na kauč pa sa kauča, pokušava grebanjem otvoriti vrata itd. Ne može da se umiri ni u naručju vlasnika (naravno ako se radi o malom psu) jer je instinkt za begom jedan od najjačih u prirodi. Jasno je da kod takvog ponašanja životinje nastaje šteta na nameštaju, podovima i vratima i što je još gore životinja se može povrediti, ili u najgorem slučaju, pobeći.

Navikavanje na zvuk

Proces privikavanja na pucanj je jednostavan postupak i naziva sedesenzibilizacija. Radi se zapravo o tome da psa pokušavamo navići na zvuk groma (petardi) i to tako da te zvukove snimimo pa ih prvo puštamo vrlo, vrlo tiho, a zatim pojačavamo zvuk.

Psa treba kod postupka privikavanja usmeriti na druge aktivnosti koje potpuno zaokupiraju psa. Poželjno je pažnju psa usmeriti na ukusne komadiće hrane ili omiljenu igru, npr. hvatanje loptice na uzici.

Vlasnik mora biti stalno u neposrednoj blizini psa. Udaljenost (jačinu) pucnja usklađujemo s reakcijom, u zavisnosti o intenzitetu straha i ranijim reakcijama psa.

Takav postupak navikavanja trebao bi trajati dve nedelje, odnosno do normalne reakcije i indiferentnosti psa na pucanj s male udaljenosti.

Kod takvog navikavanja vlasnik treba biti smiren i nastavljati s igrom bez obzira na pucanj.

Ukoliko nemamo vremena do praznika da naviknemo psa na pucanj, pokušajmo biti u blizini psa i svojom smirenošću pružiti psu određenu sigurnost i pouzdanje, a ako je moguće zaokupirajmo ga omiljenim igrama i odvratimo pažnju od ostalih zvukova.

Preporuka

Preporuka svim vlasnicima štenaca je da navikavaju štene postepeno na različite zvukove i da odlaze u šetnju upravo na takva mesta gde će štene upoznati različite zvukove. Štene nek upozna zvuk domaćih mašina, automobila, motora, voza, tramvaja, građevinskih mašina, kompresora i druge iritirajuće zvukove. Navikavanje treba biti postepeno bez velikih dnevnih promena u intenzitetu i vrsti, pa će sledeće godine praznični dani proteći bez nepželjnih reakcija i fobije.

Apel!

Uprkos ovim savetima koji će Vam pomoći da naviknete svog ljubimca na petarde, morate misliti da ima i onih vlasnika koji to neće učiniti, kao i da se veliki broj pasa ove zime našao na ulicama. Zato apelujemo na sve vlasnike, ljubitelje i uopšte sve vas koji marite i za to kako se oni osećaju, da dane slavlja provedete bez petardi i pucnjeva. Muzika, društvo i dobro raspoloženje biće sasvim dovoljni za savršenu prazničnu atmosferu!

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *