Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Naučite psa da se igra sa drugim psima

Dosta vlasnika pasa samo na osnovu toga što drži svog Ijubimca na povocu, i ne pušta ga da se igra s drugim psima, dolazi do zaključka kako je njihov pas jedino raspoložen ta tuću sa drugim psima.

Tačno je to da pas može da pokazuje agresivnost kada je je vezan za povodac.

Isti pas, kada ga pustite vrlo je raspoložen da se igra sa drugim psima.

Pas bez iskustva u igri s drugim psima, dok je na povodniku, oseća u isto vreme određenu nesigurnost, a i odbrambeno reaguje jer želi da zaštiti – i sebe i vlasnika – od nepoželjnog uljeza.

Zato štene od četiri meseca (kada primi sve vakcine) puštajte da se slobodno igra s drugim psima. Tako će shvatiti da ostali psi nisu neprijatelji i da se ne treba plašiti sabraće. Sasvim je dovoljno da se vaše štene 1 -2 puta nedeljno igra sa drugim psima po 10-20 minuta, pa da ima dobru socijalizaciju sa srodnicima.

igra

Ukoliko vaš pas kao štene nije imao iskustva s drugim psima, onda pokušajte da u društvu ljubitelja pasa (kada šetaju pse) sklopite prijateljstvo i zamolite nekog od njih, ko ima dobroćudnog i miroljubivog psa, da pusti psa da se igra sa vašim psom.Prvi kontakt među psima ostvariće se tako što ćete se razići na udaljenosti od 50-100 metara. Tada pustite pse bez ikakve komande i priče. Psi, kada se sretnu, odmeriće snage (podignutim repovima i tihim režanjem) i razići će se ili nastaviti da se igraju. U ovoj situaciji ne smete ništa govoriti psu, čak ni komandu zabrane. U trenutku odmeravanja snaga svaka komanda može da znači stimulans psu za napad.

Kada su se psi upoznali, zakačite pse na povodnik i još se malo prošetajte s njima jer sada već za dva pasa – dobra drugara nije bitno da li su na povocu ili ne.

Ovu proceduru morate ponoviti s više različitih pasa da vaš “agresivni” Ijubimac shvati kako među svojim srodnicima nema neprijatelja i da svakog psa prihvati kao prijatelja, bez obzira da li je ovaj na povocu ili ne.

Ovakav sistem rada se pokazao izuzetno dobrim kod skoro svih slučajeva “agresivnih” pasa.