Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Naučite osnovne signale koje vam telo psa šalje

Svaki vlasnik koji nabavi psa vremenom će upoznati njegove zahtele kroz govor tela.  Stoga je veoma je važno da razume kada se ljubimac oseća prijatno a kada mu i nije baš najprijatnije. Mnogi vlasnici pasa, pa čak i oni iskusniji, nisu uvek u stanju da pročitaju male signale koji nagoveštavaju neprijatnost.

Naučite osnovne signale koje vam telo psa šalje kako bi ga poštedeli stresnih situacija.

Ukoliko je vaš pas zadovoljan i srećan primetićete sledeće signale:

– Izgleda smireno sa opuštenim držanjem tela, skoro vijugavim, i nežno maše repom, ponekad se njiše celim telom

– Njegove oči su poluotvorene i oblika badema a beonjače se ne vide

– Uglavnom otvara usta opušteno, ali uglovi nisu povučeni

– Uši mu stoje normalno ili su malo podignute. Kada se pas zainteresuje za nešto, ponekad ih podigne unapred a ostali pokreti mu se uspore

Ukoliko se vaš pas oseća pod stresom ili nezadovoljno primetićete sledeće signale:

– U početku će gledati u suprotnom pravcu od stvari ili situacije koja izaziva nemir, kao da pokušava da je ignoriše

– Njegovo telo je znatno napetije i mirnije

– Oči su okruglije sa vidljivim beonjačama

– Usta su zatvorena

– Povlači uši unazad

– Ukoliko maše repom, on je znatno zategnutiji, a ponekad je njegov položaj viši ili niži od neutralnog položaja. Mahanje repom nije uvek znak srećnog i raspoloženog psa. Ukoliko pas maše repom, ali je ostatak tela ukrućen – to nije znak radosti

Svi ovi negativni signali nisu razlog za paniku, u pitanju su informacije koje vam pas šalje. Važno je da tu informaciju uočite i promenite situaciju. Udaljite psa od neželjene situacije ili interakcije sa drugim psima ili ljudima.

Vrlo je važno znati i kako izgleda normalno držanje vašeg psa pošto se ono razlikuje od vrste do vrste. Koli će svoj rep u normalnoj situaciji držati znatno niže nego recimo haski, a njegovo držanje repa biće znatno drugačije od neutralnog položaja neke druge vrste.

Kada pas drži rep podignutim to je znak zainteresovanosti i samopouzdanja, dok spušten rep, ili podvijen pod nogama, ukazuje na nesigurnost, strah i nervozu.