Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Naučite dete kako treba da se ponaša u blizini psa

Smem li dete ostaviti bez nadzora dok se igra sa psom?
Za neke pse okidač može biti uznemiravanje dok spavaju ili jedu
Decu nikako ne bi trebalo ostavljati bez nadzora dok se igraju sa psom, jer svaki pas može da ujede ukoliko je isprovociran. Za neke pse okidač može biti uznemiravanje dok spavaju ili jedu.

Obično se smatra da su veliki psi veoma opasni za dete, jer mogu da mu povrede lice ili vrat, ali takođe i mali psi mogu biti opasni, jer dete može da ga nosi, prevrće, ili slučajno povredi, pa ga štene može ujesti.

Kako da objasnim detetu kako da se ponaša prema psu?
Deca i psi potencijalno mogu biti najbolji prijatelji, ali je veoma važno naučiti dete kako da se ponaša prema psu.


Naučite mališana da nikada ne prilazi nepoznatom psu ili psu koji se nalazi sa druge strane ograde. Ako je pas sa svojim vlasnikom, dete bi trebalo da ga pita da li sme da mu priđe.

Detetu svakako ne treba stvarati strah od pasa, ali mu treba objasniti da ponekada može da bude agresivan, da laje i reži.

Objasnite mališanu da nikada ne prilazi psu koji jede ili da pokušava da mu otme igračku iz usta.

Upozorite dete da nikada ne stavlja glavu blizu glave psa, niti da ga vuče za rep, već mu pokažite kako može da ga mazi.

Kako sprečiti ujed psa?
Ne zaboravite da grljenje i ljubljenje psa nije prirodno stanje za njega, pa se može osetiti ugroženo kada ga dete zgrabi. Iako su neki psi tolerantni ipak ne treba rizikovati. Takođe, ne bi ga trebalo ni juriti.

Izvor: Bebac