Naučite decu da budu odgovorni vlasnici kućnih ljubimaca

Iako su ljubimci odlični za decu, deca ispod 12 godina nisu dovoljno velika da bi odgovorno i samostalno vodila brigu o kućnim ljubimcima.  Ipak, imati ljubimca je prilika za vas da naučite decu odgovornosti , naravno ukoliko ste spremni da se starate o ljubimcu dok deca ne preuzmu tu brigu na sebe. 

Pokušaćemo da vam pomognemo sa nekoliko saveta da vašu decu naučite kako da budu odgovorni vlasnici kućnih ljubimaca.

  • Dodela zadataka. Dodelite svaki dan detetu zadatak ili dva da, na primer, nahrani ljubimca ili da ga izvede u šetnju. Budite konkretni i  kroz svaki zadatak vodite ih  pažljivo.
  • Napravite raspored. Neka dete zna koji zadatak treba da uradi i u koje vreme. Na primer, nahraniti psa pre doručka i večere. Pratite tako što će te poslužiti ručak ili večeru tek kada ono nahrani ljubimca.
  • Koristite podsetnike. Napravite podsetnik koji će ilustrovati svaki zadatak. Za manju decu možete ih napraviti u obliku zanimljivih dijagrama, dok za stariju decu možete koristiti nekoliko reči kao podsetnik.
  • Pohvalite ih. Odajte priznanje naporu vaše dece kada se trude da ispune sve zadatke. Pohvalite ih za ono što su uradili kako treba. Nežno im ukažite na greške ili propuštene zadatke kada je to potrebno.
  • Empatija za motivaciju. Koristite empatiju kada dete, na primer, ne nahrani macu:”O jadna maca, kako je gladna, a ne ume sama sebi da spremi doručak”. Ovo će omogućiti detetu da stvari sagleda iz perspektive ljubimca.
  • Motivacija krivicom. Ako vaše dete stalno zaboravlja ili zanemaruje svoje zadatke, prenestite mu kratki, nežni prekor izražavajući svoja osećanja.  Ovim želite da postignete mali osećaj krivice kod deteta, da bi ga motivisali da odgovornost treba da shvati ozbiljnije.
  • Budite spremni na preuzimanje odgovornosti. Ukoliko vaše dete odbija da se brine o kućnom ljubimcu ili ga jednostavno ne zanima, odgovornost ćete morati da preuzmete vi, ili da ljubimcu pronađete novi dom u kome će neko da se brine o njemu.

Imajte na umu da, kao odgovorna osoba, vi upravljate celim procesom i vi ste ti koji morate da podsetite decu na njihove zadatke.  Ako ste uporni i strpljivi, na kraju ćete, kao nagradu dobiti dobre i odgovorne vlasnike kućnih ljubimaca.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *