Naučite da pročitate govor tela vašeg psa

Imate psa i polako, ali sigurno upoznajete ili ste upoznali njegovu narav. Znate kada je gladan, kada mu se ide u šetnju, kada ga nešto boli… Ali da li znate da protumačite i govor tela u odnosu na položaj u kojem je. Naravno i psi imaju jezik uz pomoć kojeg komuniciraju, iskazuju svoje emotivno stanje i svoje namere prema drugima oko njih. Iako psi ne koriste zvukove i signale, puno informacija koje žele da upute drugima oni šalju kroz svoj govor tela, posebno njihovim izrazima lica kao i položajima tela.
Ukoliko razumete šta vaš pas želi da kaže preko položaja u kojem je može vam pružiti dosta korisnih informacija, poput onih kada je  pas uplašen, ili kada je spremni da napadne nekoga ili kada mu se mazi. Kao vlasnik psa trebalo bi da znate makar neke osnovne znakove kada pogledate izraz lica i stav celog tela vašeg ljubimca.

Kako bih vam pomogli, predstavljamo vam vizuelnu verziju, koja će vam omogućiti da lakše protumačite 8 najvažnijih poruka koje vam šalje vaš ljubimac.

 

 

Opušten stav

1. Ova slika ukazuje da je pas opušten. Takav pas je ravnodušan bilo kakvim aktivnostima koje se dešavaju u njegovoj neposrednoj okolini i obično je pristupačan.

 

 

Oprezan i procenjuje situaciju

2. Ako je pas otkrio nešto interesantno, ili nešto nepoznato, ovakvim signalima njegov stav govori da je sada na oprezu i da obraća pažnju dok ne proceni situaciju odnosno ne utvrdi da li postoji bilo kakva pretnja i da li treba preduzeti nekakvu akciju.

 

 

Dominantan i agresivan

3. Ovo je veoma dominantna i samouverena životinja. Ovakav stav ne se samo da izražava njegovu društvenu dominaciju, nego i preti da će delovati agresivno ako je izazvan.

 

 

Uplašen i agresivan

4. Ovko izgleda kada je pas uplašen, ali nije pokoran i može napasti ako ga ugrozite. Pas će generalno dati ove signale kada je direktno okrenut prema pojedincu koji mu preti.

 

 

Pod stresom i tužan

5. Ovo je pas pod u stresnoj situaciji. Ovi signali su, međutim, opšti i ne odnose se na bilo kojg drugog pojedinca.

 

 

U strahu i zabrinut

6. Ova poza psa ukazuje da je on donekle uplašeni i nudi znake pokoravanja. Ovi signali pokazuju i da pas u datom momentu vidi neku pretnju, pa se postavi u ovaj položaj kako bi izbegao sukob.

 

 

Ekstremno uplašen i pokoran

7. Ovaj pas ukazuje na potpunu predaju i pokornost. On pokušava da kaže da on prihvata svoj niži status u nadi da će izbeći fizički sukob.

 

 

Razigran

8. Ako je pas u ovoj pozi, to ukazuje poziv na igru. Ovakav stav može prati uzbuđeni lavež ili razigrani napadi i povlačenja.

One Comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *