Napravite prirodno sredstvo protiv komaraca i zaštitite svog psa

Visoke temperature i visoka vlažnost vazduha pravi su raj za komarce od kojih se teško možete odbraniti, a takođe teško možete odbraniti i vašeg psa. Jedna od najopasnijih bolesti koju može da izazove zaraženi komarac jeste srčani crv. Kako bist zaštitili svog psa, predstavljamo vam nekoliko preparata koje sami možete napraviti kod kuće.

Kako vam se ne bi razmnožavali komarci u stanu, kući ili bašti bilo bi dobro da eliminišite područja gde se skuplja voda (npr. barice posle kiše, voda iz lavora, voda u sudoperi), time umanjujete mogućnost razmnožavanja komaraca. Takođe menjajte vodu barem dva puta dnevno jer i voda u činijicama može biti mesto polaganja komarčevih jaja.

Da vašeg psa ne bi ujeo komarac, napravite ovo sredstvo:
Dodajte kašiku prirodno proizvedenog (bez konzervansa) jabukovog sirćeta u vodu za piće – sirće u vodi odbija komarce i dobro deluje na digestivni sistem psa.

komarac i pas

Nakon što okupate psa, prebrišite mu krzno s razređenim jabukovim sirćetom – miris odbija parazite, a psu ne smeta.

Posadite u baštu biljke koje su prirodni repelenti. Buket suvog lavandinog cveta možete obesiti i na pseću kućicu.

Prirodni repelenti: kedar, eukaliptus, geranij, karanfilić, metvica, limun, lavanda

Ulje geranijuma je jedan od najboljih prirodnih repelenata. Uspešno odbija buve, krpelje i komarce s pasa i ljudi. Može se primenjivati na vise načina.

Kada je reč o psima preporučuje se da jednom nedeljno stavite nekoliko kapi ulja na ogrlicu. Nije preporučljivo više zbog psećeg osetljivog njuha. Ljudima se preporučuje da naprave miks u razmeri 10 do 25 kapi geranijuma i dve kašičice nekog baznog biljnog ulja, dobro ga promućkati u nekoj bočici i stavljati nekoliko kapi na zglob i potiljak pre šetnje krpeljima.

Možete napraviti i miks od ulja geranijuma, vode i alkohola koji se pomoću sprej bočice može prskati i po psima i po ljudima. Ulje geranijuma deluje i izrazito smirujuće na ljude i životinje, pa se preporučuje i u stresnim situacijama.

Flašicu čuvati na tamnom i hladnom mestu, ne nanositi direktno na kožu i sluzokožu, nije za oralnu upotrebu, rok upotrebe neograničen.

Kontraindikacije: može iritirati osetljivu kožu

Opšti podaci:
Geranij se smatrao lekovitom biljkom koja se često koristila u vidanju rana, tumora, kolere i preloma. Isto se tako verovalo u njegovu moć isterivanja zlih duhova. Inače, poreklo samog imena nije poznato.

Ima vrlo širok spektar delovanja – koristi se kao analgetik, antidepresiv, antiseptik, sredstvo protiv zgrušnjavanja, diuretik, dezodorans, hemostatik, insekticid, tonik.

Miks protiv krpelja, buva i komaraca

Za ovo vam je potrebno po dve, tri kapi ulja geranijuma, limun trave (Cimbopogon flekuosus) i kedra (Cedrus atlantica). Sve staviti u bočicu sa kašičicom votke (može i medicinski alkohol) i dobro promoćkati. Kad mešavina pobeli doda se kašičica jabukovog sirćeta i mala šoljica prokuvane i ohlađene vode, pa se sve dobro protrese i stavi u sprej bočicu.

Može se prskati po psima (prsa, leđa, noge, stomak) i ljudima pre izlaska u šetnju. Bitno je izbegavati glavu (oči, nos, uši).

Miks protiv buva. Prepolovite 6 limuna na pola, skuvajte ih u pola litre vode, ostavite da odstoji par sati. Procedite preparat i napunite sprej bočicu. Našpricajte krzno psa, pazite da izbegnete oči i sluzokože. Poprskajte ruku i protrljajte krzno glave.

Mnogi smatraju da bi prirodne repelente trebalo koristiti kao dodatnu zaštitu uz neki hemijski preparat barem u onim delovima godine kad su krpelji i komarci najaktivniji.

Zamka za komarce
Za izradu ove zamke potrebno vam je: jedna prazna platična flaša od 2 litre, komad crnog neprozirnog najlona (ili nekog drugog crnog materijala), 200 ml vode, 50 grama smeđeg šećera, 1 gram svežeg kvasca (u videu koji sledi koristi se onaj u prahu).

Boci isecite gornji deo u vidu levka, kako bi od donjeg dela ostala duboka posuda. Levak sačuvajte za kasnije. Donji deo boce oblepite nečim crnim (crno privlači komarce). Zatim ugrejte vodu i u nju umešajte smeđi šećer da se rastopi. Kada se tečnost ohladi ulijte je u crno obloženu posudu, a po vrhu izmrvite kvasac. Sada u bocu ubacite levak koji vam je ostao od od gornjeg dela boce, ali da levak ne dodiruje tečnost.

View image on Twitter

Komarce privlači miris fermentisanog kvasca, a kada jednom uđu u ovu klopku, nema im izlaska. Ili se zalepe za stranice boce zbog šećera u vodi ili se jednostavno izmore pokušavajući naći izlaz. Ova klopka može delovati 2 nedelje, zatim treba da promeniti tečnost.

https://www.youtube.com/watch?v=guNOeAqVG6Q

Ukoliko i vi imate neki prirodan recept protiv komaraca, pošaljite nam i rado ćemo ga objaviti 🙂

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *