Da li pas dobije gliste, ako pije mleko?

Jedna od zabluda s kojom se sreću veterinari po selima odnosi se na davanje svežeg kravljeg mleka štencima, jer takvo mleko navodno sadrži – gliste, a njima se psi zaraze!

Ponekad se preporučuje i da se čisto mleko ne daje mladim psima, već ga treba razblažiti trećinom vode. Takav savet verovatno je motivisan štednjom, a ne ”prejakim sadržajem mleka”, koje bi štencima moglo i da naškodi!

Kravlje mleko nema nikakve veze sa parazitima, koji se mogu naći i u kerušinom mleku, pa i na taj način zaraze štence, ali to je sasvim druga priča.

mleko

Razvodnjavanje mleka još jedna je zabluda kojom se štencima zakida da ishrani. Ukoliko dajete mleko, treba da ga pojačate, a u tu svrhu iskoristite žumance, šećer i neki multivitaminski preparat.

Ukoliko štence hranite hlebom i mlekom, takođe mnogo grešite jer tu nema neophodnih materija za dalji rast pa će vaš ljubimac biti neuhranjen i zaostao.

Ako želite da štencima (do)dajete mlečne proizvode, dajte im jogurt i kiselo mleko, jer sadrže i bakterijske kulture koje dodatne pomažu u radu digestivnih organa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *