Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Najčešća pitanja koja vlasnici postavljaju zaposlenima u krematorijumu Aurorapet

Aurorapet je specijalizovani krematorijum za kućne ljubimce. Kako kažu u ovom preduzeću, spektar usluga obuhvata preuzimanje ljubimca, kremaciju po najvišim evropskim i svetskim standardima, pohranjivanje njegovih ostataka u biorazgradivoj urni ili personalizovanoj saksiji za cveće, te dostavljanje ostataka na kućnu adresu.

Aurorapet pruža pomoć vlasnicima uginulih kućnih ljubimaca, bez obzira na njihovu vrstu i veličinu.

Pošto je ovo u Srbiji novina, vlasnici ljubimaca često imaju razna pitanja u vezi sa kremacijom svojim ljubimaca, a portal Pas za vas vam otkriva šta je to što ljudi najčešće pitaju zaposlene u kol centru.


Šta se desi sa ostacima kućnog ljubimca ukoliko ne koristim usluge Autorapet krematorijuma?

U većini slučajeva, posle eutanazije, veterinar je obavezan da posmrtne ostatke kućnog ljubimca preda u kafileriju. Tamo se oni termički obrađuju zajedno sa ostalim životinjama, ostatcima iz klanica, otpacima iz hrane.

Samom preradom nastaju proizvodi poput koštanog brašna ili masti, koji se dalje koriste u različitim industrijama. U drugom slučaju, ukoliko ljubimac ugine u stanu, većina sahranjuje ostatke po parkovima, baštama, što je Zakonom zabranjeno.

Kako da budem siguran/ sigurna da će pepeo koji mi je vraćen biti isključivo od mog kućnog ljubimca?

U Aurora petu individualna kremiranja isključivo se rade jedna po jedna životinja, uz poštovanje stroge procedure praćenja i dokumentovanja posmrtnih ostataka.

Procedure koju koriste i sistemi obeležavanja ostataka, preuzeti su od najvećeg međunarodnog udruženja krematorijuma za kućne ljubimce. Provere oznaka kojima su obeleženi posmrtni ostaci ljubimca kontrolišu se 4 puta u toku celokupnog procesa.

Koja je razlika između individualnog i grupnog kremiranja?
Pri individualnom, kremira se samo jedan kućni ljubimac i u tom slučaju vraća se pepeo vlasniku, ukoliko to želite. Pri grupnom kremiranju ( za sada većina traži individulano) kremira se nekoliko ljubimaca istovremeno, ali i dalje sa posebnom pažnjom i dostojanstvom.

Koliko dugo traje kremiranje, odnosno kada mogu dobiti pepeo svog ljubimca?
Sam proces kremacije zavisi o veličini životinje, a traje u proseku oko sat do na do tri sata, jer nije isto kremirati hrčka i kremirati psa. Takođe pepeo mora da se ohladi. Za vlasnike kućnih ljubimaca koji su u Novom Sadu i Beogradu, kao i okolnim mestima preuzimanja ostataka ljubimca do predaje urne sa pepelom iznosi oko dva dana. Za ostale delove Srbije taj period može iznositi 5 do 7 dana u zavisnosti u kom delu Srbije se nalazite.

Kako da izabrem  jednu od specijalnih urni iz vaše ponude, kako da znam koja veličina je potrebna?

Pepeo koji ostaje nakon procesa kremiranja iznosi oko 4 odsto težine životinje. Za detaljne informacije, najbolje je da se posavetujete sa nekim od zaposlenih u kol centru.
Šta da radim ukoliko moj ljubimac ugine u noći ili za vreme vikenda?
Naša kancelarija radi svakog dana i ba naspolaganju smo vam 24 sata, za sva pitanja ili pomoć koja vam je potrebna van radnog vremena, kontaktirajte dežurni centar koji je na raspolaganju svakog dana i u toku praznika 24 sata. Broj telefona je tel: 060 0560563

Sa ljubaznim radinicima moći ćete dogovoriti i preuzimanje van radnog vremena. A urne vam dostavljaju na kućnu adresu.
Smrt ljubimca me iznenadila dok sam boravio u RS, da li mogu pepeo svog ljubimca preneti preko granice?

S obzirom na to da su različite carinske regulative, ne možemo vam garantovati prenošenje pepela za svaku zemlju, ali u mogućnosti smo izdati vam sertifikat kojim se specificira postupak i kremiranje, te navodi dokumentacija kojom se dokazuje da je Autora pet, ovlašćeni krematorijum za kućne ljubimce.