Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Najbolji psi čuvari

Poslednjih godina, pitbul se smatrao najboljom i najpouzdanijom rasom pasa čuvara. Pogrešno! Postoje rase pasa koje su jače čak i od ovog zloglasnog psa. Pitbul od 30 kilograma lako može da obori čoveka na zemlju. Međutim, šta bi tek uradio kavkaski ovčar težak 100 kilograma? Ukoliko tražite najbolju rasu psa za zaštitu svog doma, pogledajte sledeću listu.

10. Nemački ovčar
Ova rasa je karakteristična po svojoj direktnoj i neustrašivoj spremnosti da zaštiti malu decu. Disciplinovan pas mora da dozvoli ljudima da mu priđu, da stoji mirno na zemlji i pokaže samopouzdanje i spremnost da izvrši naredbu vlasnika, a to je upravo ono što ova rasa zna.

9. Doberman
Dobermani su u generalno nežna, lojalna i visoko inteligentna rasa pasa. Međutim, postoji varijacija u temperamentu što je karakteristično za kućne ljubimce, a tipičan doberman će napasti samo ako veruje da je njegova imovina ili porodica u opasnosti. Prema izveštaju Američkog centra za kontrolu bolesti, doberman je rasa koja retko učestvuje u napadu na ljude koji se završi smrtnim ishodom, za razliku od na primer pitbulova, pošto su oni trenirani da obuzdaju uljeza, a ne da ga ubiju. Ova rasa je intenzivno bila korišćena od strane američkih marinaca tokom Drugog svetskog rata, a oko 25 njih je poginulo u bici kod Guama 1944. Na tom mestu danas postoji spomenik podignut u čast ovih dobermana.

8. Rotvajler
U rukama odgovornih vlasnika, dobro istrenirani i socijalizovani rotvajleri mogu biti pouzdani čuvari i pratioci. Međutim, svaki nedovoljno istreniran pas može postati opasnost u odgovarajućim okolnostima. Rotvajler je pas samouverene prirode, međutim, rana socijalizacija i izloženost novim ljudima, drugim životinjama i raznim situacijama su veoma važni za pravilni razvoj ove osobine. Rotvajler ima prirodnu tendenciju da potvrdi dominaciju ukoliko nije pravilno dresiran. Dobro je znati da neobučeni (ili slabo obučeni) i zlostavljani rotvajleri mogu biti izuzetno agresivni i destruktivni.
rot1

7. Pirinejski mastif
Pirinejski mastif (ili pirinejski planinski pas) je sposoban i nametljiv čuvar, posvećen svojoj porodici, i prilično oprezan prema strancima. Mužjaci su teški od 45-73 kilograma i kada nisu izazvani, deluju smireno i ozbiljno. Hrabri su, veoma lojalni i poslušni, posvećeni porodici, čak i kada je potrebno samožrtvovanje. Tokom Drugog svetskog rata ovi psi su korišćeni za vuču artiljerije preko Pirineja iz Španije i Francuske.

6. Veliki švajcarski planinski pas
Veliki švajcarski planinski pas je velika, mišićava i trobojna (crna, bela i braon) rasa pasa. Mužjaci teže od 60-70 kilograma i visoki su od ramena do zemlje od 65-72 cm. Ovi psi imaju veoma razvijen instinkt i veoma zaštitnički su nastrojeni prema porodici.

5. Moskovski pas čuvar
Nakon Drugog svetskog rata, odgajivači u Moskvi su želeli da stvore rasu pasa koji će biti posebno poslušni na naređenja vlasnika. Izmešali su rase kavkaskog ovčara koji je poznat po oprezu i surovosti i bernardinca, veliku rasu sa blagim temperamentom. Danas, posle više od 50 godina, moskovski pas čuvar poseduje mentalne i fizicke atribute koje su želeli da dobiju prvobitni odgajivači.

4. Borboel
Borboel je posebna rasa pasa, specijalno odgajana da zaštiti vlasnika. Ovi psi pružaju utisak snage, moći i fizičkih sposobnosti, a više nego dovoljno to pokazuju u svakodnevnom radu. Borboeli su vrlo dominantni i inteligentni psi sa jakim čuvarskim instinktom. Samouvereni su i neustrašivi, ali odgovaraju potrebama porodice pokazujući intuitivnu sposobnost da osete da li je ona u opasnosti. Kao i svi drugi psi sa čuvarskim instinktom, potrebno je da još kao kučići upoznaju članove porodice i prijatelje, da bi se izbegla agresija.

3. Argentinski mastif Dogo Argentino
Ili argentinski mastif je veliki, mišićav i atletski građen pas neobične istorije. Izuzetno su tolerantni na decu zbog visoke tolerancije bola, a zaštitnički su nastrojeni prema onome što smatraju svojom teritorijom. Minimalna visina za mužjake je 62 cm.

2. Kane Korso Kane
Korso je pas srednje veličine poreklom iz južne Italije. Njegov stabilan temperament i moćno telo čine ga posebno nadarenim za psa čuvara ili zaštitu. U južnoj Italiji se ova rasa tradicionalno koristila za lov na krupnu divljač kao i za čuvanje i zaštitu.

1. Kavkaski ovčar
Ukoliko imate mesto (kuću, dvorište, objekat) koji treba da se zaštiti i čuva, ovaj pas vam je zaista potreban. Mnogi smatraju temperament i mekoću ovog psa kao manu, međutim ukoliko zaista želite najveću rasu pasa, kavkaski ovčar je pravi izbor. Ova rasa je veoma rustična i brzo se prilagođava na sve klime, međutim, kako je veoma nepoverljiv prema strancima, lako može postati agresivan.