Na meti komunalne policije jer hrani lutalice na vrućini

Komunalna policija je u prethodnom periodu 58 puta kontrolisala nakon dojava građana da li Novosađani hrane napuštene pse i mačke uprkos postojećoj zabrani.

 

Naime, prema odredbi koja važi u Novom Sadu, zabranjeno je hranjenje napuštenih životinja.

Nevena G. (43) kaže da svakog dana po ovim vrućinama iznosi vodu psima i mačkama koji žive u njenom bloku. “Čim me vidi da nosim činiju s vodom i hranom, komšija iz zgrade, koji mrzi životinje, pozove komunalnu policiju. Oni se stvore za minut, kao da nemaju druga posla, i počnu da me progone“, žali se Nevena.

U komunalnoj policiji navode da je na snazi Pravilnik o zaštiti domaćih životinja.

To je regulisano Odlukom o držanju domaćih životinja, koja kaže da je zabranjeno hranjenje napuštenih i izgubljenih domaćih životinja na površini javne namene, u zajedničkim prostorijama i dvorištima objekata višeporodičnog stanovanja. Komunalna policija u skladu sa svojim ovlašćenjima kontroliše javne površine, a svima koji se zateknu da hrane napuštene pse i mačke, biće napisan prekršajni nalog i biće kažnjen“, navode u Komunalnoj policiji.

foco-psi-lutalice

Uprkos tome što se može dobiti prekršajna prijava, portal zivotnje.rs je prethodnih dana u više navrata pozvao građane da pomognu napuštenim životinjama tako što će im ispred svoje zgrade ili kapije ostaviti činiju sa svežom vodom ujedno upozoravajući da je takav postupak kažnjiv. Inače, u odluci je tačno navedeno da se to odnosi na hranjenje pa građani tumače da za davanje vode životinjama nema osnova za pisanje prijave.

Reagovao je danas i predsednik PO Demokratske stranke Miroslav Vasin koji kaže da je zaprepašćujuće podnostiti prijave protiv ljudi koji pomažu životinjama na temperaturi koja ovih dana prelazi i preko 40 stepeni.

Ovo je još jedan dokaz poremećenog sistema vrednosti koji je zavladao našim društvom jer je briga o napuštenim životinjama u svim uređenim državama jedna od onih aktivnosti kojima se pokazuje civilizacijska zrelost. Kažnjavanje predstavlja sramotan čin brutalnosti i surovosti i ponižavanja plemenitih ljudi. Ovakvi postupci se ne mogu pravdati nikakvim zakonskim odredbama, a posebno ne Pravilnikom. Pozivam sve nevladine organizacije i pojedince da energično dignu glas protiv ovako nehumanih postupaka koji bacaju senku na sve priče o civilizacijskom napretku našeg društva“, kaže Vasin.

Izvor: Kurir

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *