Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Na koje sve načine psi obeležavaju teritoriju?

Osim klasičnog obeležavanja teritorije urinom, kod pasa postoje i drugi načini da drugima skrenu pažnju dokle doseže njihov “pseći suverenitet i integritet”…

 

Kada pas zadnjim nogama grebe zemlju podižući je, to ne znači da zatrpava svoj izmet (što većina vlasnika misli) već za sobom  ostavlja svoj miris koji se stvara na znojnim žlezdama zadnjih šara. Tako pas obeležava svoju teritoriju.

Pas ima takođe i veoma svojstven miris i iz masnih žlezda, koje se nalaze u analnim vrečicama, i na svom izmetu ostavlja sopstveni trag (miris) kojim takođe obeležava teritoriju. Mirušući izmet drugog psa kod njega se instinktivno budi nagon “skrivanja”‘ tuđeg mirisa.

Valjajući se u lešinama i izmetu drugih životinja (obično svinja i ptica) pas pojačava svoj vlastiti miris, po jednoj, a po drugoj teoriji, lovački psi na taj način kamufliraju od divljači svoj pseći miris.

Za psa to je isto kao kada se mi namirišemo parfemom, pa iako to nama izgleda ružno i strašno, psima je to – predivno.

Važno je shvatiti da psi komuniciraju mirisima tj. njuhom koji je kod njih rosebno razvijen. I zbog toga oni nagonski njuše sve – ljude, nova mesta, druge pse, izmet…