Na koja pitanja treba da znate da odgovorite veterinaru

Saznajte koja su to pitanja na koja je zaista korisno znati odgovor kad dolazite kod veterinara, ne samo zato da biste mu olakšali posao, već i da biste ubrzali proces dijagnoze…

 

Jede li uobičajeno ili…?

Ako odbija jednu vrstu hrane, hoće li možda neku drugu (malo kuvanog mesa i sično)? Koliko vremena traje nezainteresovanost za jelo? Ako traje duže, je li povremena ili stalna?

Povraća li, ako da, koliko često?

Ako povraća više puta uzastopno, uklonite hranu i vodu te požurite kod veterinara.

Šta je jeo prethodnog dana?

Ako povraća povremeno više dana ili nedelja, povraća li pre ili posle obroka? Kakav je sadržaj koji povraća: kiselog ili truležnog mirisa, zaudara li poput stolice ili je možda bez mirisa? (Ako zaudara fekalno, požurite kod veterinara)

Kada idete na pregled, nije suvišno poneti malo povraćenog sadržaja, po mogućnosti čiste sluzi bez hrane ili trave, u čistoj plastičnoj posudici.

Povraća li u snažnom mlazu nalik vodoskoku?
(Žurite!) Pokušava li povraćati, a ne uspeva? Ako pritom primećujete da se nadima u području prelaza rebara i stomaka s desne strane, ne časite ni časa, već hitajte kod veterinara jer je verovatno zavrnuće želuca u pitanju. Uginuća su u takvom slučaju izrazito česta i brza.

Trag krvi u povraćenom sadržaju karakter je za žurbu.

Kakva je stolica? Je li uobičajene smeđe boje?

Ako je izmet crn, a prethodni obrok nisu bila jetra ili pluća, verovatno krvari u prednjem delu probavnog trakta. Ako je stolica crvena, krvarenje je u debelom crevu. (Žurno!)

Žuta stolica može da vodi na poteškoće s jetrom, a bleda na probleme s gušteračom. Smenjuju li se tvrde i proliv stolice? Ima li u stolici masnih kapljica? Je li stolica presvučena sluzi ili možda na kraju stolice bude sluzi?

Ako se radi o prolivu, koliko je stolica? Ako su česte, nemojte čekati sutra jer se radi o bolnim grčevima i opasnosti od dehidracije. Proliv je dobro i znati opisati: kašasto – drži se još na gomili; kašasto – kao loš, preredak puding; razliva se; vodenasto; vodenasto i šprica iz tura …

Kako mokri, koliko često i kakva je mokraća?

Za psa je uobičajeno da često mokri prilikom šetnje, a kuja, osim nekoliko dana pre teranja, retko. Ako pri mokrenju izgleda snuždeno, ako zauzima položaj za mokrenje pa se premešta nekoliko puta pre nego uspe da mokri ili mokri učestalije nego inače, uhvatite u čistu posudu malo mokraće i idite na pregled. Ako mokraća pri pregledu ne bude starija od dva sata, izvrsno. Ako imate psa starog pet, šest godina ili starijeg koji teško mokri – nekoliko kapi nakon dužeg iščekivanja pa još u mlazu primetite koju kap krvi – verovatno ima teškoće uzrokovane bolesnom prostatom.

Ako se u mokraći pojavljuju tragovi krvi, a životinja je tužna, zgrbljena i teško mokri, možda ima mokraćne kamence. Ako je mokraća tamnožuta, narandžasta ili crvena, moguće je da se radi o bolesti uzrokovanoj krpeljima. (Hitno!)

Ako primećujete da životinja pije i mokri obilno, obilnije nego ranije već neko vreme, možda se radi o šećernoj bolesti ili kod ženki gnojnoj upali materice.

Ovo su samo primeri i svi navedeni zavređuju posetu veterinaru.

Umara li se životinja ubrzano u šetnji?

Kašlje li pri naporu ili uzbuđenju? To mogu biti znakovi slabog srca i nemojte ih prevideti jer često možemo lekovima produžiti i poboljšati život.

Šepa li i ako šepa, šepa li jače kada krene u šetnju ili kada se iz nje vraća?

Ako primećujete da češće češe jedno uho, pogotovo ako kosi glavu jednim uhom prema tlu, gotovo je sigurno da ima upalu uha koju treba lečiti. Ako leti naglo počne tresti glavom, žestoko se češati po uhu i nosi ga niže, verovatno je u u uvo upalo popino prase. trebalo bi da odete što brže kod veterinara da ga izvadi, pre nego probije bubnu opnu!

Ako lovac leptira uspe uloviti pčelu ili osu, na ubod stavite ledeni oblog i tražite stručnu pomoć – preti opasnost od gušenja zbog otoka gubice i ždrela.

Ako srčani strada u borbi od protivnikovih zuba, verovatno će se rana zagnojiti te je preporuka da, čim primetite da su zubi probili kožu, tražite veterinarski savet, ali ne odugovlačite jer gnojna rana bitno teže zaceljuje. Ako se radi o većoj rani koju bi bilo dobro zašiti je.

Preporuka svakom vlasniku psa je da pokuša svojoj zdravoj životinji izbrojiti koliko otkucaja načini srce u mirovanju tokom minute i da rektalno pokuša izmeriti temperaturu. Otkucaje brojite ili na levoj strani grudi odmah iza lakta ili na unutrašnjoj strani butine na žili kucavici (pipajte umerenim pritiskom u smeru butne kosti u žljebu između mišića). Temperaturu merite navlaženim toplomerom koji lagano potisnete u anus oko 2 cm duboko. Budite blagi i nežni. Nemojte se uplašiti, jer normalna temperatura pasa je do 39 ° C.

Svrha tog vežbanja je da, ako treba zbog objektivnosti izmerenih vrednosti, to možete učiniti sami jer na belom veterinarskom stolu srce tuče brže i temperatura u panici raste, a drugi je razlog taj da, ako želite telefonski savet o hitnosti situacije, lakše ga i sigurnije veterinar može dati ako znate i te vrednosti.

S nadom da će vam ovi saveti trebati što manje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *