Može li se psima davati paracetamol?

Lekovi koji sadrže paracetamol su vrlo rasprostranjeni u upotrebi kod ljudi kada je reč o lekovima protiv bolova i kod snižavanja telesne temperature. vetovatno iz tog razloga mnogi vlasnici smatraju da je taj lek efikasan u otklanjanju bolova i visoke temperature i kod pasa.

Međutim, veterinari upozoravaju da paracetamol nije za davanje psima!

naime, paracetamol može biti jako otrovan za ljubimce, a njegov toksični sadržaj može ga i usmrtiti, u najblažem slučaju ostaviti grozne posledice u telu.

Ti toksini tokom vremena akumuliraju u telu i dovode do oštećenja jetre ili bubrega i čireva na želucu.

Paracetamol menja krvne ćelije i njihov pigment. To dovodi do teškog disanja i desni vašeg ljubimca postaju plave. Čak i ako nema ozbiljnijih posledica, veterinar će primetiti da ljubimac ima stomačnih problema.

Kod ljubimca se javlja umor i ako se ne reaguje, nastaviće se sa povraćanjem, a ponekad se može pojaviti krv u mokraći i stolici.

Ako se vaš ljubimac dočepao paracetamola i postoji sumnja da su neki lekovi nestali, odmah se obratite veterinaru i ne čekajte znakove trovanja.

Veterinar će na osnovu leka koji je ljubimac ukrao, ​​znati da odredi terapiju kako bi zaštitio bubrege i creva.

Istina je, brojni humani lekovi su primenjivi i na ljubimcima, ali oni uvek se UVEK odobravaju od veterinara i u dozi koju on propiše.

Puno se stvari može zakomplikovati i pojedini lekovi koji deluju kod jednog ljubimca, ne mora značiti da će pomoći drugome.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *