Može li izgubljen pas da nađe put do kuće?

Može li izgubljen pas da nadje put do kuće? Mnogi će na ovo pitanje odgovoriti potvrdno.I to ne zato što znaju to sigurno, već zato što žele da veruju u to. Knjige i filmovi nam takodje pokazuju da je to moguće. Naravno postoje i takvi slučajevi.
Ali da li je to pravilo ili izuzetak? Psi mogu da se orjentišu na nepoznatom terenu ili je to samo još jedan mit?

Ako se pas šeta po ograničenoj zoni na povocu ili još bolje pušten je sa njega lako može da se desi da prepoznaje i zna put za povratak kući. Ali na nepoznatoj teritoriji to nije tako lako.

Kao primer može da posluži činjenica da se za vreme lova sa psima,mnogi od njih izgube na nepoznatom terenu,jednostavno izgube orjentaciju i nestaju.

Verovatnoća da se u slučaju,kada se pas udalji od vlasnika na nepoznatom terenu i tada da sam nadje put do kuće je nekad vrlo mala.

Pas može da oseti neke karakterne mirise svog doma ili nečeg iz te blizine ako je udaljen nekoliko desetina, pa i stotinu kilometara. Medjutim pravo rastojanje, koliko je to daleko i tačan pravac on neće znati da se vrati.

pas-pas

Ali ti mirisi njemu daju podsticaj da deluje i da krene u potragu,a koja može da traje sve dok ne dodje do nekog poznatijeg i bližeg mesta,odakle će lako da nadje put do kuće.

Može se pretpostaviti da ce pas koji je otišao ili pobegao sam od kuće,uvek pronaći put nazad, naravno pod uslovom da ga ne ponese neki jak lovački instikt ili nagon za nečim drugim, koji će da ga odalji jos više.

A kako vukovi, kao bliski srodnici pasa, pronalaze put nazad?

Teritorija vuka tokom lova je veoma velika. U situacijama kada mužjaci love,a ženke čekaju mlade u leglu, oni se vraćaju i pronalaze put do jazbine. Taj put možda nije najkraći i isti,ali je verovatno najpogodniji za povratak.

Takodje je u Finskoj istraživanjima utvrdjeno da su vukovi koji su pračeni,prelazili celu zemlju od istoka ka zapadu i zatim se nepogresivo vraćali nazad.

Pretpostavlja se da se vukovi na tako velikom prostoru orjentišu pomoću  Sunca i Meseca, koristeći ih kao kompas.

Samim tim možemo da računamo da su i psi od vukova nasledili tu neku osobinu orjentacije pomoću nebeskih tela. Ali i to zavisi od rase, jedno je bezbrižan kućni ljubimac, a nešto sasvim drugo aktivni hrt ili ovčar koji imaju i dobar njuh.

Takodje ako pas nije naučen,ne može lako da pronadje vrata svog vlasnika u visokim zgradama, pogotovo ako se ne nalaze u  prva dva sprata.Pas može da zapamti na kojoj strani se nalazi zgrada,ali ne i koji je sprat.

Verovatno zato što u pratnji vlasnika pri silaženju i penjanju uz stepenice pas ne obraća paznju na to.

Takodje ako se u bloku nalaze iste zgrade pas neće moći da nadje pravu.
Jos više su u zabludi psi koje vlasnici izvode na povodniku samo zbog obavljanje njihove nužde.

Ovi psi su opterećeni samo svojim”poslom”- preobeležiti obeleženo mesto i obratiti malo pažnju na druge pse, a mehanizmi orjentacije padaju sasvim u drugi plan.

3 Comments

  • Sladjana

    Moj pas je nestao sa čuvanja, pošao da me traži mislim, jer iz tog sela pojavio se u dom zdravlja u gradu u kome radim, oko 10 km. Nisam tada još znala da je pobegao, nisu me obavestili već posle pet dana. Problem nastaje što u mestu u kome radim nije naša kuća. On je došao ovde jer sam ga svaki put dovodila u park doma zdravlja uvek kada radim. Mlad mužjak, ptičar, živeo u stanu samnom ali dosta boravio u prirodi u šetnji i istrčavanju. Čak je jednom otišao pešaka sam na osmi sprat bez mene. Pitanje: Da li mislite da je moguće da je krenuo pošto me nije našao na poslu put naše kuće u taj drugi grad i da se izgubio ili jednostavno da ga je neko uzeo jer sam ga lepo negovala. Imao je oko devet meseci kada sam ga izgubila. Bilo je to pre četiri meseca.

  • Badi.mia

    Moj pas je nestao. Havandski svileni bison,Badi… Ima 6 godina. Nestao je pre mesec dana. Medjutim, kada je pobegao, vratio se nakon samo jedan dan i ponovo nestao. Od tada nigde nije vidjen…
    PITANJE -Da li mislite da ga je neko uzeo?

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *