Mops, pas koji hrče dok spava!

Potiče iz Kine i pripada grupi dogolikih pasa. Nije u potpunosti poznato kako je nastala ova rasa, ali je zabeleženo da su u 19. veku postojali slični psi mopsu u Kini, piše mojaoaza.com

Građa
Mops je pas četvrtastog tela. Telo je kratko i zdepasto, široko u grudnom delu. Leđa su ravna. Glava mu je velika i okrugla, oči su tamne boje, veoma velike, isturene i okruglog oblika. Uši su male, mekane kao somot. Njuška je kratka, zatupljena i četvrtasta. Prednje noge su veoma jake, ravne i srednje dužine. Zadnje noge su takođe snažne, srednje dužine, prave. Rep je visoko postavljen. Visina mopsa se kreće oko 30cm, a idealna težina je od 6,3 kg do 8 kg.

Mops

Dlaka
Dlaka mu je ravna, meka, kratka i sjajna. Boja može biti srebrna, boja kajsije ili crna.

Karakter
Mops je veseo, nežan, razigran i odan pas. Nema boljeg psa za druženje sa decom od mopsa. Ovo je možda jedna od najinteligentnijih rasa pasa, čemu pridonose i njegove krupne oči, boranje čela i podizanje obrva koji podsećaju na ljudsku gestikulacije pa ponekad možete pomisliti kako vas sa pažnjom i razumevanjem sluša.

Ono što je interesantno za ovu rasu je da često jako hrče dok spava!

Author: Ljiljana

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *