Moj pas stalno beži, šta da radim?

Sam pojam bekstva je neodgovarajući i označava infaridlizaciju psa od strane vlasnika.

Da bi dobro da se shvate razlozi tih bežanja, kraćih ili dužih, a naravno sve potiče od ranog razvoja ponašanja šteneta.

Za vreme adolescencije, štene često biva odgurnuto od svoje majke koju u tome podržava dominantni mužjak, najčešće njegov otac.

To navodi mladog psa da živi na najzabačenijem delu teritonje čopora i da okuša svoju sreću u drugim grupama gde bi mogao da dospe u povoljniji hijerarhijski položaj.

I zaista kada se analizira situacija sa psima zvanim begunci u njihovoj prvobitnoj porodici, konstatuje se da su u pitanju ili psi koje njihovi vlasnici nisu integrisali u porodični život (psi namenjeni čuvanju vrta i koji preko dana ostaju u svojoj kućici), ili psi vrlo dobro integrisani koje je dolazak deteta (ili bilo koja druga promena u porodičnoj grupi) potisnula u niži rang.

Pas tada teži da napusti porodični posed, najpre na kraći period, a kasnije na sve duže vreme. Ako sretne druge pse ili Ijude koji ga dobro prihvataju i nude mu na taj način povoljniji hijerarhijski status, pas se konačno više neće vratiti.

Seksualnost može da odigra odlučujuću ulogu uzrokujući bekstvo čiji hijerarhijski položaj, neodređen u porodici iz koje potiču, nije uspevao da inhibira periodična seksualna ponašanja.

Sem toga, sredina van poseda porodice-čopora često obiluje stimulansima veoma privlačnim za begunca, što još više pojačava želju za bežanjem…

Kako postupiti?
Za početak, stavljanje ograde može biti od velike koristi. Potom, psu se ponovo može dati važnije mesto u porodičnom životu, ali oprezno, jer ne bi valjalo da on, postane dominantan.

Može se posebno raditi, kako bi se ostvarila bolja komunikacija i kao bi se pas ponovo vezao za svoju porodicu.

Drugo rešenje ogleda se u tome da se uzme još jedan pas da bi se stvorila koherentnija grupa. Dovođenje novog psa treba sprovesti uz pomoć veterinara specijalizovanog za probleme ponašanja, da se u porodici ne pojave dva begunca.

Uprkos svemu, kad pas počne da se tokom svojih bekstava integriše u neku drugu porodicu, izuzetno je teško vratiti ga kući; ako se nova porodica složi da usvoji psa, bolje je ne uzimati je natrag radi dobrobiti životnje.

I u ovom slučaju bolje je delovati preventivno. Uspostaviti sa psom što ranije, na početku perioda adolescencije, skup odnosa u toku zajedničkih aktivnosti, najbolji je način da se izbegnu bekstva.

Ako se u porodičnom životu dogodi da se pas mora ostaviti po strani za izvesno vreme, posavetujte se sa veterinarom i tako podesite situaciju da pas ne bi stekao utisak da je zanemaren.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *