„Moj pas razume sve što mu pričam.“ Da li je baš tako?

Svesni smo da je mnogim vlasnicima teško da poveruju u ovo, ali pas nije čovek i zato ga tako ne bi trebalo ni tretirati.

Iako između vas i psa postoje mnoge sličnosti, morate uvek imati na umu da je pas potpuno druga vrsta, sa drugačijim instinktima i pravilima ponašanja, drugačijim načinom komunikacije, poimanja sveta i funkcionisanja u njemu.

Ukoliko želite da vaš pas bude srećan, a i mi sa njim, morate sa njim raditi na način na koji on može da razume.

Koliko puta viđamo vlasnike koji imaju monolog sa svojim psom u kojem mu objašnjavaju kako treba ili ne treba da se ponaša?

Koliko puta viđamo vlasnike koji urlaju na svoje pse nakon što su oni uradili nešto što je njima prirodno, ali se vlasniku nije dopalo, sa pitanjem: „Šta sam ja rekao?“ ili „Jesam li ja rekao da dođeš?“ ili nešto slično?

Upamtite: pas ne razume značenje naših reči, osim onih koje ga mi naučimo.

Pas ne može da intelektualno razume zašto se ljutimo, ali može da pročita našu energiju i naš govor tela. Pas ne pamti da je izvršio nuždu na tepihu dok nismo bili kod kuće i ne razume zašto ga kažnjavamo nekoliko sati kasnije.

Moramo naučiti kako psi funkcionišu i komunicirati sa njima sa njihovog nivoa da bismo im mogli objasniti koja su pravila ponašanja koja očekujemo da poštuju da bismo imali lep i skladan zajednički život.

Bezbroj puta ste čuli rečenicu: „Moj pas razume sve što mu pričam.“ Ili: „Zna on tačno šta je skrivio (pre 6 sati!)“ Ili, možda najgora od svih: „On to namerno radi meni iz inata.“

Uprkos dobronamernim pokušajima da objasnimo da psi potpuno drugačije razmišljaju od nas, ovi vlasnici uglavnom ostaju pri svome, nakon čega se ili udaljim ili izgubim strpljenje i upustim se u verbalni okršaj.

Ponašanje pasa određuju instinkti i okolina. Pas zna ŠTA želi ili ne želi da uradi i KAKO da to postigne ili izbegne, ali ne i da objasni ZAŠTO.

On će raditi ono što donosi zadovoljstvo i izbegavati ono što donosi neprijatnost. On ne sedi u ćošku pakosno planirajući da izgrize papuču, ili da obavi nuždu iza kauča.

Kada pas nešto uradi, dobro ili loše, mi smo ti koji volimo da tom ponašanju pripišemo neko dublje značenje. Vrlo često pripisujemo svoje emocije ili misli onome što pas radi, pokušavajući da mu damo ljudske osobine.

Pas ne trči za kolima u želji da nam napakosti jer zna da mi to ne volimo, već iz istog razloga kao i hiljade drugih pasa širom sveta – jer mu je to zabavno i jer ga nismo na vreme naučili da to ne radi. Ako želimo da psa naučimo kako želimo da se ponaša, moramo prihvatiti i uvažiti njegovu prirodu i raditi u skladu sa njome.

upoznaj svog psa
izgradi odnos sa svojim psom
budi dobar vođa čopora
odredi pravila i budi dosledan
nađi efikasan metod komunikacije
budi fer
nikada ne udaraj svog psa
budi prisutan i smireno daj smernice
zasluži poštovanje i poverenje svog psa
budi odgovoran vlasnik

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *